Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Proces s exšéfom Matice slovenskej Jozefom M. odročili na neurčito

Na snímke bývalý šéf Matice slovenskej (MS) Jozef M. počas pokračujúceho hlavného pojednávania na Okresnom súde (OS) Bratislava III v stredu 22. marca 2023. Foto: TASR Pavol Zachar

Prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry na stredajšom pojednávaní navrhla súdu odmietnuť vykonať obhajobou predložený znalecký posudok.

Bratislava 22. marca (TASR) – Okresný súd (OS) Bratislava III odročil proces s exšéfom Matice slovenskej Jozefom M. na neurčito. Vypočutá by mala byť znalkyňa, ktorá v stredu ospravedlnila svoju neúčasť. Jozef M. čelí obžalobe podanej pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Vinu odmieta.

Prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry na stredajšom pojednávaní navrhla súdu odmietnuť vykonať obhajobou predložený znalecký posudok. "Vypracovaný znalecký posudok považujem za nezákonný," podotkla s tým, že znalkyňa okrem iného rieši právne otázky, robí právne závery a dokonca hodnotí vykonané dôkazy.

Obhajca obžalovaného Stanislav Jakubčík v reakcii na vyjadrenie prokurátorky uviedol, že trvá na osobnom výsluchu znalkyne. Súd obhajobnému návrhu vyhovel.

Podľa obžaloby mal Jozef M. porušiť svoje povinnosti, keď v roku 2007 rozhodol o prevzatí dlhu Matičného fondu v celkovej výške 202.393,55 eura (6.097.308,20 Sk). Pôvodne mu OS Bratislava III v roku 2016 vymeral jednoročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky.

Krajský súd v Bratislave však toto rozhodnutie zrušil a prípad vrátil späť prvostupňovému súdu. Vo veci sa roky na OS Bratislava III nekonalo pre zdravotný stav Jozefa M. Trestné oznámenia na neho vedenie Matice slovenskej podalo v roku 2011.