Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Projekt Sobota v nedeľu kompenzuje stratené zážitky Trenčanov

Dvojica barbierov strihá súčasne jedného zákazníka počas prezentácie projektu Sobota v nedeľu, 9. augusta 2021 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Oslovili sme väčšinu prevádzok, aktérov v meste, či by nemohli nejakým spôsobom zdvojiť svoju službu alebo inú ponuku, ktorú majú, ozrejmila Dubačová.

Trenčín 9. augusta (TASR) - Koncert, na ktorom kapela zahrá každú pesničku dvakrát, či futbalový zápas s dvoma loptami a tímami budú môcť zažiť Trenčania a návštevníci mesta v rámci projektu Sobota v nedeľu. Pripravila ho umelkyňa Kateřina Šedá s tímom Trenčín 2026 v rámci kandidatúry Trenčína na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK).

Desiatky rôznych akcií majú ľuďom kompenzovať stratené zážitky počas pandémie nového koronavírusu. Projekt potrvá do konca septembra.

"Inklúzia práce s ľuďmi je stavebný pilier celého tohto projektu. Keď chceme mať v meste kultúru pre každého jedného človeka, ktorý tam žije alebo ho navštívi, je dôležité, aby tú kultúru aj tvoril," načrtla v pondelok na tlačovej konferencii v Trenčíne Lucia Dubačová, projektová manažérka kandidatúry mesta pre EHMK.



Projekt Sobota v nedeľu je podľa nej uchopený cez koncept kompenzačného bonusu. Prostredníctvom neho sa organizátori snažia kompenzovať ľuďom to, čo nemohli robiť počas pandémie. "Oslovili sme väčšinu prevádzok, aktérov v meste, či by nemohli nejakým spôsobom zdvojiť svoju službu alebo inú ponuku, ktorú majú," ozrejmila Dubačová.

Tím oslovil na spoluprácu umelkyňu Šedú z Brna. Tá má skúsenosti s tvorením podobných akcií, do ktorých zapája desiatky či stovky ľudí bez predošlého angažovania sa v kultúre či umení. "Ľudia môžu zažiť koncert, kde hrajú pesničky dvakrát po sebe, zájsť na prehliadku hradu, kde by ich mali sprevádzať dvaja sprievodcovia a každý by mal hovoriť niečo iné. Mali by zažiť futbal štyroch tímov s dvoma loptami, ostrihať sa kaderníkom z dvoch strán súčasne," priblížila Šedá.

Dvojica rehoľných sestier sleduje z hľadiska prezentáciu projektu Sobota v nedeľu, 9. augusta 2021 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Zdvojení je podľa nej celý rad a každé sa uskutočňuje iným spôsobom. "Ideálne je, aby došlo k niečomu novému, aby sa len nezdvojil predchádzajúci zážitok, ale aby sa to prepojilo z dvoch strán. Určite by však nemalo ísť o konzum," dodala.

K projektu sa pripojili i vojaci. "Tým, že sme minulý rok ako Ozbrojené sily (OS) SR prišli o možnosti na výcviky, vojenské cvičenia, snažíme sa zdvojnásobiť výcvik. To znamená, že všade v meste na plagátoch uvidíte, že salutujeme dvakrát, cvičíme dvakrát toľko, aby sme kompenzovali minulý rok," uzavrela Mária Chasníková z Ozbrojených síl SR.