Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Prvý tohtoročný Swap v Košiciach mal i charitatívny rozmer

Na snímke prvý tohtoročný projekt výmeny oblečenia pod názvom Swap Košice vo vonkajšom areáli Kasární/Kulturparku 18. júla 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Oblečenie, ktoré si neodnesie niektorý zo swapujúcich, poputuje do krízového centra pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi, ktorého zriaďovateľom je ACHK.

Košice 18. júla (TASR) - Prvý tohtoročný Swap Košice popri ekologickom rozmere zdôrazní i charitatívny rozmer podujatia. Do projektu výmeny oblečenia sa tentokrát svojou tvorbou zapájajú v charitatívnom stánku aj klienti Arcidiecéznej charity Košice (ACHK).

Vymieňať kvalitné, čisté a bezchybné kúsky oblečenia môžu účastníci podujatia v nedeľu do 20.00 h vo vonkajšom areáli Kasární/Kulturparku. Oblečenie, ktoré si neodnesie niektorý zo swapujúcich, poputuje do krízového centra pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi, ktorého zriaďovateľom je ACHK.

"Naši návštevníci si možno ani neuvedomujú, že jednoduchou výmenou oblečenia, pomáhajú nielen znižovať záťaž na životné prostredie, ale aj zlepšiť osudy ľudí v zložitej životnej situácii,“ uviedla zakladateľka Swap Košice Zuzana Slivenská.

V stánku ACHK si návštevníci za dobrovoľný príspevok môžu vybrať ručne vyrábané dekorácie, háčkované hračky a ďalšie drobnosti.

"V zariadeniach pre ľudí bez vlastného domova máme zriadené krajčírske dielničky, kde vznikajú jedinečné kúsky, ako plátené tašky, ekologické vrecká na potraviny alebo patchworkové deky. Naši klienti tvoria aj mydielka a mladí so zdravotným znevýhodnením rozvíjajú svoje nadanie pri krosnách tkaním kobercov. Háčkovanie a pletenie našich senioriek prispieva k rozvoju jemnej motoriky a pocitu potrebnosti, vďaka čomu vznikajú originálne hračky pre najmenších," priblížila Silvia Hrabčáková z ACHK.

Účastníkom podujatia sa v nedeľu poďakujú aj príjemcovia pomoci. "Každý účastník dostane pri vstupe mydlo vyrobené vlastnoručne ľuďmi, ktorým swapovaním pomáhajú," dodala Juraja Galajdová z občianskeho združenia Košičania.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu súvisiacu s pandémiou ochorenia COVID-19 organizátori vyzývajú, aby každý, kto sa vyberie na podujatie, bol opatrný a chránil seba aj ostatných. Účastníci sú povinní pri vstupe použiť dezinfekciu rúk, dodržiavať dvojmetrový odstup a mať prekryté dýchacie cesty rúškom.