Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

R. Fico viní za chaos v štáte a vládu bez právomocí prezidentku

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) počas hlasovania o vyslovení dôvery vláde SR na 94. schôdzi NRSR v Bratislave 15. júna 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Slovensko nemá od 15. decembra 2022 vládu s plnými právomocami, vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico.

Bratislava 15. júna (TASR) - Za chaos v štáte a vládu bez právomocí zodpovedá prezidentka Zuzana Čaputová, lebo porušila všetky princípy parlamentnej demokracie v postupe po demisii predchádzajúcej vlády aj pri zostavovaní úradníckej vlády. Predseda Smeru-SD Robert Fico to uviedol po štvrtkovom nevyslovení dôvery vláde Ľudovíta Ódora v parlamente.

"Slovensko nemá od 15. decembra 2022 vládu s plnými právomocami. Za tento stav plne zodpovedá prezidentka SR, pretože neurobila žiadne kroky na konanie predčasných parlamentných volieb buď na jar alebo v júni tohto roku," vyhlásil Fico.

Prekáža mu, že minimálne do konca septembra bude vládnuť "tím ľudí", ktorí nevzišli z volieb, prezidentka o nich nerokovala s parlamentnými stranami a dostali len 34 hlasov v parlamente.

Vláda Ľudovíta Ódora vo štvrtok nezískala dôveru Národnej rady SR. Prezidentka Zuzana Čaputová ju v zmysle ústavy poverí vykonávaním jej pôsobnosti až do zostavenia novej vlády, ktorá vzíde zo septembrových predčasných parlamentných volieb.