Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

R.Sulík: Cena elektriny pre domácnosti vzrastie asi o 1,5 centa za kWh

Na snímke vpravo premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) a vľavo podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) prichádzajú na rokovanie 27. schôdze vlády SR 25. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Ide o jeho osobný predbežný odhad, nie o cenu stanovenú Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Bratislava 25. augusta (TASR) - Cena elektriny pre domácnosti vzrastie asi o jeden a pol centa za kilowatthodinu (kWh). Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že ide o jeho osobný predbežný odhad, nie o cenu stanovenú Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).



"Snažíme sa cenové nárasty stlmiť tak, ako sa to len bude dať. Nevieme to však úplne odchytiť. Snažíme sa to odchytiť tým, že nárast silovej zložky kompenzujeme poklesom v poplatkoch, ale nejde to úplne. Preto bude, bohužiaľ, na nejakú dobu zvýšená cena energie. Vychádza to na 1,5 až 1,7 centa za kWh. Dúfam však, že ceny silovej elektriny začnú klesať. Ceny elektriny v posledných mesiacoch rástli preto, lebo rástli ceny emisných povoleniek," priblížil.

Pripomenul zároveň, že ceny energií, teda to čo ľudia platia, pozostávajú z dvoch zložiek. "Jedna zložka, tá menšia, je cena za komoditu, za samotnú elektrinu. Táto je trhová, určuje ju trh. Väčšia časť ceny je cena za distribúciu, tú určujeme my. Cena za distribúciu nerastie. Rastie cena za energiu, tzv. silová zložka," dodal.