Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

RTVS má dostávať príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta HDP

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Príspevok pre RTVS sa zmenou redukuje, v júni schválili poslanci pre RTVS nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,17 percenta HDP.

Bratislava 4. decembra (TASR) - RTVS má dostávať zo štátneho rozpočtu príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií. Návrh schválila v pondelok vláda.

"V súvislosti s potrebou ozdravenia verejných financií sa prijíma konsolidačné opatrenie, ktorým sa zabezpečuje príspevok pre RTVS vo výške najmenej 0,12 percenta z HDP. Výška príspevku vychádza zo skutočných výdavkov predchádzajúcich období," uvádza sa v materiáli o opatrení, ktorým sa novelizuje zákon o RTVS.

Príspevok pre RTVS sa zmenou redukuje, v júni schválili poslanci pre RTVS nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,17 percenta HDP. Nárokovateľný príspevok nahrádza koncesionárske poplatky, ktoré boli hlavným zdrojom príjmov RTVS v predchádzajúcom období.

"Do budúcna uvažujeme o tom, prerokovali sme to na koaličnej rade, že by sme povolili RTVS vyššie príjmy z reklamy. O tom bude podrobnejšia diskusia," povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Koncesionárske poplatky sa podľa neho nebudú opäť zavádzať. Do rozpočtu má toto opatrenie priniesť 54,8 milióna eur.

Vláda v pondelok schválila viacero legislatívnych noviel, súvisiacich s rozpočtom na rok 2024 a konsolidáciou verejných financií.