Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

SaS:Väčšina poslancov koalície prvýkrát počula, akú hrôzu idú schváliť

Na archívnej snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR Jaroslav Novák

Keď predkladá vláda návrh zákona, musí prejsť najprv medzirezortným pripomienkovým konaním. Ľubovoľne dlhá diskusia v NR SR nedokáže nahradiť pripomienkové konanie, zdôraznil Richard Sulík.

Bratislava 18. januára (TASR) - Väčšina koaličných poslancov dnes prvýkrát počula, akú hrôzu idú schváliť. Predseda SaS Richard Sulík to uviedol po štvrtkovom vystúpení prezidentky Zuzany Čaputovej k vládnej novele Trestného zákona. S hlavou štátu sa strana stotožňuje, že vládna koalícia musí dodržiavať platné pravidlá. Prezidentka podľa Sulíka veľmi dôrazne upozornila najmä koaličných poslancov, aby nehazardovali z bezpečnosťou Slovenska.

"Keď predkladá vláda návrh zákona, musí prejsť najprv medzirezortným pripomienkovým konaním. Ľubovoľne dlhá diskusia v NR SR nedokáže nahradiť pripomienkové konanie," zdôraznil Sulík.

Prezidentka podľa Sulíka tiež správne upozornila, že vládna koalícia sa chystá otvoriť dokorán brány "zločinu vo všetkých možných formách". Poukázal najmä na opis kombinácie znížených sadzieb, výrazné zvýšených hraníc škôd a skrátenia premlčacích lehôt. "Slovensko sa stane eldorádom pre zločincov, a to len preto, že Robert Fico si potrebuje zachrániť kožu," dodal.

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) poukázala aj na časť prejavu, v ktorom prezidentka odmietla argument koalície, že trestné sadzby idú zharmonizovať s ostatnými európskymi krajinami. V návrhu sa podľa nej len vytiahli bez akýchkoľvek súvislostí niektoré časti z iných trestných úprav. Po takejto úprave sa podľa nej Slovensko stane rajom pre organizovaný zločin. Upozornila aj na časť, v ktorej Čaputová varovala, že ak bude platiť táto právna úprava čo i len jeden deň, pôjde o amnestiu v tisíckach prípadov.