Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Šéf múzea holokaustu pripomína, že mladých treba vychovávať k hodnotám

Na snímke riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok počas tlačovej konferencie Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku k priebehu spomienkových podujatí k výročiu prijatia tzv. Židovského kódexu 8. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na dôležitosť uvedomelosti mladých poukázal aj Marek Mach z iniciatívy Mladí proti fašizmu.

Bratislava 8. septembra (TASR) – V demokratickom štáte je dôležité vychovávať a systematicky vzdelávať mladých k hodnotám. V opačnom prípade sloboda a demokracia nie sú zárukou. V súvislosti s 80. výročím prijatia tzv. Židovského kódexu to zdôraznil vedúci múzea holokaustu v Seredi a expert Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu Martin Korčok. Holokaust považuje za najväčšie memento histórie ľudstva za posledných tisíc rokov, ktoré poukazuje, kam môže zájsť zlyhanie demokracie a vzdelávania.

„Mnohí odborníci alebo preživší hovoria, že politici, ktorí nemajú úctu k menšinám vo svojej krajine, nemajú úctu ani k vlastnému obyvateľstvu, a to nám ukazoval aj holokaust,“ uviedol s tým, že takéto hodnoty sa dokážu mladí ľudia naučiť len vzdelávaním alebo výchovou v rodinách.

Pripomínať a pamätať si udalosti spred 80 rokov je podľa predsedu Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) v SR Richarda Dudu dôležité preto, že nenávisť možno pozorovať aj v súčasnosti. Upozornil, že tak ako slúžila na politický marketing v minulosti, objavuje sa v rétorike niektorých politikov aj dnes. „Nenávisť, šialenci a mlčiaca väčšina je veľmi toxická kombinácia, ktorá viedla pred 80 rokmi k nešťastiu, preto si s neúnavnosťou budeme stále pripomínať tieto časy,“ povedal.



Na dôležitosť uvedomelosti mladých poukázal aj Marek Mach z iniciatívy Mladí proti fašizmu, ktorý odkázal, že jeho generácia „nikdy nedovolí, aby sa na niečo podobné mohlo zabudnúť a aby sa v budúcnosti mohlo opakovať“.

Na snímke zakladateľ iniciatívy Mladí proti fašizmu Marek Mach počas tlačovej konferencie Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku k priebehu spomienkových podujatí k výročiu prijatia tzv. Židovského kódexu 8. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Pri príležitosti 80. výročia od prijatia tohto dokumentu a zároveň pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia sa vo štvrtok (9. 9.) v Bratislave uskutoční pietna spomienka. Zúčastniť sa jej majú aj traja najvyšší ústavní činitelia a diplomati rôznych štátov.