Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Šipoš podá návrh na vylúčenie Hatrákovej a Tabák z klubu OĽANO

Na archívnej snímke z 23. novembra 2021 Michal Šipoš. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Šipoš pripomenul predvolebné sľuby hnutia hovoriace i to, že zákony musia platiť pre každého rovnako.

Bratislava 4. mája (TASR) - Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš podá návrh na vylúčenie Kataríny Hatrákovej a Romany Tabák z klubu OĽANO. Informoval o tom na tlačovej konferencii po tom, ako plénum Národnej rady (NR) SR neodsúhlasilo žiadosť prokuratúry o súhlas s vydaním Roberta Fica (Smer-SD) do väzby. Hatráková sa pri hlasovaní zdržala, Tabák nehlasovala.

"Dnes sa poslankyne Katarína Hatrákova a Romana Tabák, dve poslankyne z 50 poslancov OĽANO, svojím hlasovaním spreneverili hodnotám hnutia a programu, pod ktorý sa podpísali, a tým, že zabránili výkonu spravodlivosti, zradili drvivú väčšinu voličov OĽANO," povedal Šipoš. Pripomenul predvolebné sľuby hnutia hovoriace i to, že zákony musia platiť pre každého rovnako.

"Berieme to ako jednu zlyhanú bitku, ale je to jedna z mnohých, ktoré v tejto vojne ešte musíme zviesť," povedal líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Fico podľa jeho slov bude stáť pred súdom, len nebude vo väzbe.



Čo sa týka hnutia Sme rodina, ktoré sa pri hlasovaní zdržalo, podľa Matoviča môže o jeho vylúčení z koalície hovoriť len strana, ktorá už má dohodu s Hlasom-SD. Podľa jeho slov už majú avízo od SaS, že ak na vládu príde avizovaná pomoc rodinám, strana odíde z koalície. Vyjadrenia liberálov o Sme rodina sú podľa Matoviča súčasťou pripravovania si pôdy pod nohami na tento krok.

Minister financií pripomenul, že vládna koalícia je zložená z viacerých strán a treba sa podľa toho správať. Poukázal na počty potrebné na nadpolovičnú väčšinu v NR SR. Matovič nevidí dôvod, aby sa hlasovanie o Ficovi využilo ako zámienka na rozpad koalície, hovorí o talianskom manželstve.

Hatráková si nemyslí, že táto koalícia stráca kredit ako protikorupčná. Hlasovanie vnímala zo širšieho politologického pohľadu. "Nehovorím, že Fico je nadčlovek, ale že ako poslanci požívame istú mieru ochrany," povedala novinárom po hlasovaní. Medzi dôvody jej rozhodnutia patril i obsah obvinenia.

Tabák si za svojím rozhodnutím stojí. Odmieta sa podieľať na politickej pomste. Dúfa však, že Fico bude odsúdený a stratí poslanecký mandát. Dodala, že určite dostane ponuku z nejakého iného poslaneckého klubu, no nekonkretizovala to. Neuviedla ani to, či by doň vstúpila.

Plénum NR SR v stredu neodsúhlasilo žiadosť prokuratúry o vydanie Fica do väzby. Za bolo 74 poslancov, proti 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo osem poslancov. Za vydanie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS a Za ľudí, ako aj väčšina poslancov OĽANO. Zdržali sa poslanci Sme rodina. Proti hlasovali členovia klubu Smer-SD i nezaradení poslanci pôsobiaci v neparlamentnom Hlase-SD. Nezaradení poslanci z ĽSNS nehlasovali.