Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine poznačil dážď

Na snímke muž vešia slovenskú vlajku na terase Holubyho chaty, kde sa každoročne konajú Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine. Tento rok však podujatie pre nepriaznivé daždivé počasie zrušili, v chate sa stretli zástupcovia miestnych a regionálnych samospráv. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Starosta obce Boršice u Blatnice Bohuslav Vávra podotkol, že tradičné podujatie na Javorine je hlavne o stretnutí kamarátov, chodievali tam už pradedovia, dedovia.

Lubina 31. júla (TASR) - Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov, ktoré sa konali tento víkend na Veľkej Javorine, poznačil dážď. Účastníci podujatia v nedeľu pre nepriazeň počasia nevystúpili na najvyšší vrch na slovensko-českom pohraničí a stretli sa len na miestnej chate, zrušiť museli i ďalší program.

Na slávnostiach sa neplánovane zúčastnili i turisti Milan a Marie z Brna. "Nutne sme potrebovali 'vypadnúť' z Brna, aby sme boli v niekde prírode," povedal Milan. O stretnutí podľa svojich slov nevedel, Slovákov však stretáva vždy a všade, buď na Slovensku, v Brne alebo Prahe a je to pekné.

"Tradičné slávnosti bratstva Čechov a Slovákov odkazujú na históriu a rok 1848, keď sa na Javorine stretávali učenci, národovci a hlavne národní buditelia z jednej i druhej strany a hlásali myšlienku spolupatričnosti, vzájomnosti a tolerancie, ktorá momentálne, bohužiaľ, v tomto svete chýba," uviedol starosta Lubiny Martin Beňatinský.



Pre nepriazeň počasia museli podľa neho organizátori úplne zrušiť program, ale ľudia, ktorí túto myšlienku podporujú, šíria ju ďalej i za nepriaznivého počasia, prišli uctiť myšlienku, ktorá trvá 174 rokov.

Starosta obce Boršice u Blatnice Bohuslav Vávra podotkol, že tradičné podujatie na Javorine je hlavne o stretnutí kamarátov, chodievali tam už pradedovia, dedovia. "Svojho času som robil kapelníka Boršičanky a Javorina bola naša domovina, odohrali sme tu všetky slávnosti," spomenul Vávra.

Daždivé počasie jemu i jeho kolegom podľa neho vôbec neprekáža, keďže vlahu zem veľmi potrebuje. "Slávnosti a stretávanie potrebujeme tiež. Keď nám prší zlato, tak prší šťastie a o to je to stretnutie úprimnejšie a ľudskejšie," dodal.