Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

SLeK: Tableta protizápalového lieku môže znečistiť 500.000 litrov vody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z hľadiska ochrany zdravia a životného prostredia predstavujú nespotrebované lieky nebezpečný odpad, uviedla viceprezidentka slovenských lekárnikov Miroslava Snopková.

Bratislava 19. júla (TASR) - Jedna tableta protizápalového lieku môže znečistiť až 500.000 litrov vody. V pondelok na to poukázala Slovenská lekárnická komora (SLeK). Prichádza preto s osvetovou kampaňou "Nie je odpad ako odpad". Zameriava sa na správne zaobchádzanie s nespotrebovanými liekmi.

Nespotrebované lieky podľa komory predstavujú environmentálne riziká a majú nepriaznivý vplyv na životné prostredie. Niektorým zvieratám napríklad po otrave odpadovými liekmi chýbajú končatiny alebo menia pohlavie. Podľa prezidenta komory lekárnikov Ondreja Sukeľa pandémia nového koronavírusu spôsobila, že spotreba niektorých liekov výrazne stúpla.

"V domácnostiach sa tak nahromadili lieky, ktoré môžu zostať nespotrebované. Apelujeme preto na pacientov, aby pristupovali k likvidácii takýchto liekov obozretne a v prípade nejasností sa poradili v ktorejkoľvek lekárni," povedal, pričom zdôraznil, že práve farmaceuti sú odborníci na poskytovanie informácií o liekoch vrátane ich rizík pre životné prostredie.

Množstvo nespotrebovaných liekov na obyvateľa podľa komory každým rokom narastá. Poukázala na to, že kým v roku 2015 bolo na obyvateľa vyzbieraných 19,7 gramu nespotrebovaných liekov, čo je približne hmotnosť jednej slivky, v roku 2019 už bolo vyzbieraných 31,2 gramu nespotrebovaných liekov, čo je približne hmotnosť jednej marhule alebo 1,5 slivky. Priemer krajín Európskej únie je pritom na úrovni desať až 100 gramov na obyvateľa, čo predstavuje hmotnosť piatich sliviek.

Hromadenie liekov v domácnostiach podľa viceprezidentky SLeK Miroslavy Snopkovej môže vznikať pri zmene liečby, nedodržiavaní odporúčaní zdravotníckych pracovníkov, uplynutím doby použiteľnosti, užívaním viacerých liekov naraz, nadmernými zásobami liekov, samoliečbou, vplyvom reklamy, ale napríklad aj nevhodnou veľkosťou balení.



"Z hľadiska ochrany zdravia a životného prostredia predstavujú nespotrebované lieky nebezpečný odpad, ktorý si vyžaduje osobitné nakladanie pri zhromažďovaní a zneškodňovaní, najmä z dôvodu možnej toxicity," doplnila.

Osvetová kampaň komory lekárnikov preto zvyšuje povedomie o potrebe správneho zaobchádzania s nespotrebovanými liekmi. Do projektu sa zapájajú lekárne z celého Slovenska, ktoré získajú sadu materiálov na osobné vzdelávanie aj informovanie verejnosti.