Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Slovensko čakajú kľúčové zápasy, Naglič: Chceme uspieť

Na snímke tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie mužov Aramis Naglič počas brífingu 7. novembra 2022 v Leviciach pred zápasmi predkvalifikácie ME 2025. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Už prvé stretnutie bude kľúčové, podobne ako Slovensko, tak aj Dánsko otvorilo D-skupinu predkvalifikácie ME 2025 dvoma prehrami.

Levice 7. novembra (TASR) - Početné ospravedlnenky boli hlavnou témou ešte pred začiatkom prípravy slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácie na kľúčové stretnutia predkvalifikácie ME 2025 z pohľadu postupových šancí. Slováci sa v stretnutiach s Dánskom (štvrtok 10. novembra o 18.00 h v Leviciach) a v Nórsku (nedeľa 13. novembra o 18.00 h) pokúsia vzkriesiť nádej na účinkovanie v "riadnej" kvalifikácii.

Zranenie ruky vyradilo zo zostavy Lukáš Boleka, z rodinných dôvodov sa ospravedlnil Andre Jones a pozvánku odmietlo až kvarteto podkošových hráčov - Boris Bojanovský, Tomáš Pavelka, Jakub Petráš a Viktor Juríček. Do užšej nominácie sa napokon nedostal Dalibor Hlivák a Juraj Páleník. "Máme tu teraz 13 hráčov. Tému ospravedlneniek by som chcel preskočiť. U Andreho Jonesa mohlo zavážiť, že jeho žena je tehotná. S touto situáciou sa nedá veľa urobiť," prezradil pre TASR tréner Slovenska Aramis Naglič.

Špecifická situácia je aj s Timotejom Malovcom, hráčom srbského Mega Basketu. "Je u neho možnosť, že sa predstaví v oboch zápasoch. Toto budeme vedieť najneskôr v utorok. Dôležité je, že je k dispozícii aspoň na domáce stretnutie. Uvidíme, v akej forme bude," vysvetlil reprezentačný kouč.

Uplynulé dni to síce neboli najlepšie správy pre reprezentačného trénera, ten je však odhodlaný čo najlepšie pripraviť družstvo na najbližšie dva zápasy. Cieľ je jednoznačný, vymazať nulu z kolónky víťazstiev. "Nemáme veľa času, takže hneď začneme pracovať na taktických veciach, pretože máme dosť informácií, ktoré potrebujeme odovzdať hráčom. Máme pred sebou tri - štyri tréningy, ktoré nemusíme robiť vo veľkej intenzite, pretože hráči sú v súťažnom nasadení. Výhodou je, že môžeme nadviazať na veci z leta. Dúfam, že spoločne v dobrej atmosfére uspejeme," vyhlásil Naglič.



Už prvé stretnutie bude kľúčové, podobne ako Slovensko, tak aj Dánsko otvorilo D-skupinu predkvalifikácie ME 2025 dvoma prehrami. Úspešný z tohto zápasu si zachová ako-takú nádej v boji o jedno postupové miesto. "Ak chceme pomýšľať na to, aby sme si udržali šancu, tak by sme mali vyhrať domáci zápas. Chcem uspieť kvôli atmosfére, ktorá čaká na hráčov. Zaslúžia si to, pretože situácia s týmito reprezentačnými oknami dnes nie je jednoduchá. Nerozmýšľam nad tým, či je to kľúčový zápas, ale chceme vyhrať," povedal tréner Slovákov.

Naglič sa môže spoľahnúť aj na dvojicu navrátilcov Mária Ihringa a Vladimíra Brodzianskeho. Obaja patria k dôležitým pilierom slovenského výberu, najmä aktuálny víťaz ankety Basketbalista roka je často povestným "x-faktorom" z pohľadu šancí tímu na víťazstvo. "Som rád, že som sa opäť mohol pripojiť k reprezentácii. Vždy je tu dobrá atmosféra a teší ma, že som naspäť s chalanmi. Mal som roztrhnuté šľachy, čo sa dlhšie hojí, aby to bolo stopercentné," vysvetlil Brodziansky absenciu v predchádzajúcich reprezentačných zápasoch.

Do Levíc sa prvýkrát od svojho letného odchodu vracia miláčik Patriotov a jeden zo strojcov nedávneho ligového titulu Šimon Krajčovič: "Vždy som sa tešil na reprezentáciu. Je to pre mňa česť. V tomto reprezentačnom okne môžeme stavať na zápase so Severným Macedónskom, v ktorom sme boli až do konca v hre o víťazstvo."

Slovensko a Dánsko vstupujú do novembrového asociačného okna zhodne s bilanciou 0:2, Nórsko a Severné Macedónsko majú na konte po dve víťazstvá. Do hlavnej fázy kvalifikácie ME 2025 ide ďalej len víťaz skupiny, ale v prípade neúspechu ešte existuje jedna šanca. V auguste 2023 by mala odštartovať tretia fáza predkvalifikácie ME 2025, do ktorej sa dostanú všetky neúspešné tímy z doterajších bojov.



užšia nominácia Slovenska na zápasy predkvalifikácie ME 2025 proti Dánsku (10. novembra) a Nórsku (13. novembra):

hráči: Šimon Krajčovič (Eisbären Bremerhaven/Nem.), Samuel Volárik (BC Komárno), Michael Fusek (Spišskí Rytieri), Martin Bachan (Patrioti Levice), Mário Ihring (SYNTAINICS MBC Weissenfels/Nem.), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Richard Körner (Basket Brno/ČR), Marek Doležaj (Hübner Níreďháza BS/Maď.), Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Dávid Novák (ERA Basketbal Nymburk/ČR), Robert Rožánek (SK Slavia Praha/ČR), Vladimír Brodziansky (Basaksehir College/Tur.), Timotej Malovec (KK Mega MIS Basket/Srb.)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Zlatko Jovanovič - asistenti trénera, Maroš Helmecy - asistent zodpovedný za skauting a videoanalýzu, Miroslav Páleník - manažér tímu, Michal Ondruš - generálny manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, Richard Demovič - lekár



program D-skupiny predkvalifikácie ME 2025:

štvrtok 10. novembra: 18.00 h: Slovensko - Dánsko (Levice), 19.00 h: Severné Macedónsko - Nórsko (Gevgelija)

nedeľa 13. novembra: 18.00 h: Nórsko - Slovensko (Bergen), 19.00 h: Severné Macedónsko - Dánsko (Gevgelija)



tabuľka D-skupiny:

1. Nórsko 2 2 0 186:143 4

2. S. Macedónsko 2 2 0 152:145 4

3. Slovensko 2 0 2 143:166 2

4. Dánsko 2 0 2 145:172 2