Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: SR a Cyprus uzavreli memorandum o vojenskej spolupráci

Na snímke sprava minister obrany Cyperskej republiky Charalambos Petrides a minister obrany SR Jaroslav Naď po podpise Memoranda o porozumení medzi ministerstvami obrany oboch krajín na Ministerstve obrany Cyperskej republiky v Nikózii na Cypre 29. júla 2021. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Cieľom dokumentu je posilniť vzájomnú spoluprácu krajín v oblasti obrany.

Nikózia 29. júla (TASR) – Slovenská republika a Cyprus uzavreli memorandum o porozumení. Vo štvrtok ho v Nikózii podpísali slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a šéf cyperského rezortu obrany Charalambos Petridis. Cieľom dokumentu je posilniť vzájomnú spoluprácu krajín v oblasti obrany.

„Po prvýkrát po 20 rokoch spolupráce sme dospeli k tomu, že sa nám podarila základná dohoda o vojenskej spolupráci, ktorá umožní ďalšie prehlbovanie spolupráce v oblasti výcviku, modernizácie ozbrojených síl a spolupráce obranného priemyslu," načrtol Naď s tým, že slovenský obranný priemysel je na Cypre úspešný napríklad vďaka húfniciam Zuzana prvej generácie. Dodal, že Cyperčania prejavili záujem aj o ich novšiu verziu. Témou rokovania boli tiež európske otázky.



Ako doplnil cyperský minister, memorandum stanovuje základné parametre spolupráce. Skonštatoval, že slovenská návšteva prichádza v kritickom období pre Cyprus, kedy čelí provokáciám z tureckej strany ostrova. Ocenil tiež slovenský príspevok v operácii UNFICYP.