Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

ŠTEFANEC: Demokracia vždy ponúka riešenia

Na snímke europoslanec Ivan Štefanec. Foto: TASR TV

To, čo sme si doteraz vybudovali, nie je samozrejmosť, demokraciu musíme kultivovať, uvádza na margo prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy (COFOE).

Bratislava 3. decembra (TASR TV) - Podstatou sporu medzi demokraciou a nedemokratickými krajinami je, že demokracia vždy ponúka riešenia, ale nedemokratický svet len vyrába problémy, tvrdí poslanec EP Ivan Štefanec. "Príkladom je pandémia - prišla z nedemokratického sveta, ale demokratický svet to rieši. Európska únia rekordne rýchlo prispela k vývoju vakcín a ich spoločnému nákupu... Rovnako Glasgowský summit - Rusko a Čína sa ho na najvyššej úrovni nezúčastnili, zatiaľ čo demokratické štáty oslovili zvyšok sveta a snažia sa riešiť ochranu planéty," myslí si europoslanec.

Preto je podľa neho dôležité, "aby sme si vážili demokraciu, slobodu vierovyznania a názoru. V pandémii sa ukázalo, aké sú občianske práva dôležité, sú to nové výzvy, ktoré pred nami stoja".



Príprave plánu obnovy Slovenskou republikou sa nedá nič vytknúť, pretože spĺňa všetky náležitosti - je tam zahrnutá digitalizácia, ochrana životného prostredia, transformácia ekonomiky, školstvo aj zdravotníctvo - formálne teda spĺňa všetky predpoklady, bol to jeden z plánov schválených medzi prvými, tvrdí poslanec EP.

"Na druhej strane začínam mať veľké pochybnosti o jeho realizovateľnosti, pretože... európske peniaze prídu, ale len ak budú reformy, sú podmienené zmenami. Slovensko dáva celej Európe veľké otázniky, lebo vláda, ktorá začala s ústavnou väčšinou, nedokáže pretlačiť ani jednoduché zákony a reformy sa odsúvajú... Preto je dôležité tlačiť na exekutívu, aby zmeny uskutočnila, lebo inak tie peniaze nevyčerpáme," myslí si europoslanec.

"To, čo sme si doteraz vybudovali, nie je samozrejmosť, demokraciu musíme kultivovať, preto téma budúcnosti Európy je silná a mali by sa do nej zapojiť nielen najvyšší predstavitelia štátu, ale aj cirkev a občianska spoločnosť," uvádza na margo prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy (COFOE).

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom, dozviete sa viac o tom, ako Ivan Štefanec hodnotí uplynulý rok z perspektívy Európskej únie, Slovenska a stavu demokracie vo svete.

Podcast si môžete vypočuť TU.