Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Sulík: Situácia so zásobovaním plynom a ropou je stabilná

Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas 79. rokovania vlády SR 11. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Obavy o dodávky ruského zemného plynu sa zvýšili potom, čo Ukrajina zastavila tok cez stanicu Sochranovka.

Bratislava 11. mája (TASR) - Situácia so zásobovaním plynom a ropou je stabilná, nie sú žiadne informácie ani indície o tom, že by malo prísť k obmedzeniu dodávok a problémom. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister hospodárstva SR a podpredseda vlády Richard Sulík (SaS).

Obavy o dodávky ruského zemného plynu sa zvýšili potom, čo Ukrajina zastavila tok cez stanicu Sochranovka. Šéf rezortu hospodárstva priblížil, že hoci dodávky ruského plynu z Ukrajiny cez Veľké Kapušany oproti minulému týždňu mierne klesli z približne 90.000 kubických metrov (m3) na aktuálnych 67.000 m3, ide o množstvo, ktoré niekoľkonásobne prekračuje potreby Slovenska. Aktuálne sa zároveň výrazne zvýšili množstvá plynu, ktoré sú vtláčané do zásobníkov, a to z minulotýždňových štyri až opäť miliónov m3 na súčasných viac ako 20 miliónov m3 denne.



Plyn tak na Slovensko podľa Sulíka prúdi podľa dohodnutých objemov a v súlade s platnými zmluvami. "Na Ukrajine bol síce pre situáciu v oblasti zatvorený jeden vstupný bod plynovodu z Ruska, ale druhý pokračuje v prevádzke. V tejto chvíli nie je teda dôvod na obavy, situácia je stabilná, plynu je dostatok a pokračuje sa v plnení zásobníkov na budúcu vykurovaciu sezónu," zdôraznil minister hospodárstva. Zároveň pripomenul, že plyn k nám prúdi nielen z Ukrajiny, ale aj smerom z Česka cez stanicu Lanžhot.

Podobná je podľa Sulíka aj situácia v dodávkach ropy, kde každú hodinu priteká okolo 1000 m3. "Naďalej platí, že strategické zásoby ropy štátu sú na 95 dní," pripomenul Sulík s tým, že ďalšie zásoby má rafinéria Slovnaft a prepravca ropy Transpetrol. "Aj tu platí, že situácia je stabilná a nemáme žiaden dôvod si myslieť, že by malo dôjsť k obmedzeniu dodávok," dodal minister.