Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Súťaž Skills Slovakia pomáha hľadať mladé stavbárske talenty

Šesť najlepších murárskych tímov zo slovenských stredných odborných škôl si zmeralo sily vo finále súťaže Skills Slovakia v Nitre 12. mája 2022. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Mladí murári súťažili vo viacerých stavebných disciplínach.

Nitra 12. mája (TASR) - Šesť najlepších murárskych tímov zo slovenských stredných odborných škôl si v Nitre zmeralo sily vo finále súťaže Skills Slovakia. Do záverečnej fázy sa prepracovali dva študentské tímy z Nitrianskeho a štyri tímy zo Žilinského kraja.

Cieľom súťaže Skills Slovakia je vyhľadávanie mladých talentov v oblasti stavebných remesiel. "Chceme propagovať stavebné profesie, ktoré sú na trhu veľmi žiadané, o čom svedčí aj fakt, že absolventi týchto odborov majú prakticky okamžite po skončení štúdia zabezpečenú prácu, či už doma na Slovensku alebo v zahraničí," uviedla riaditeľka Strednej odbornej školy stavebnej v Nitre Ľubica Hlaváčová.



Mladí murári súťažili vo viacerých stavebných disciplínach. Podľa výkresových zadaní si vyskúšali stavbu priečok z tehál i tvárnic, súčasťou zadania bolo tiež vymurovanie komínového telesa. Poslednou disciplínou bola práca s kreatívnou omietkou. Tú si so študentmi vyskúšal aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS). "Spoločne sme to napokon zvládli. Myslím si, že výsledok našej práce nebol zlý," povedal minister. Podľa jeho slov sú podobné súťaže veľmi užitočné. "Som veľmi rád, že pretrvávajú a mladí ľudia si takto môžu vymieňať svoje skúsenosti," skonštatoval.

Podpora odborného vzdelávania na stredných školách je podľa ministra dôležitá a mala by sa realizovať v dvoch rovinách. "Tá prvá je smerom k školám, ktoré by mali dostávať finančné prostriedky na to, aby sa mohli vzdelávať a podporovať aj duálne vzdelávanie. Je dôležité, aby vybavenie, ktoré sa využíva vo firmách, bolo aspoň čiastočne k dispozícii aj v školách a študenti sa na ňom mohli učiť. A po druhé, je to podpora toho bežného života a ohodnotenia práce," dodal Gröhling.