Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Vodohospodári odstránia desať nelegálnych objektov pri Ružíne

Na snímke odstraňovanie nelegálnych objektov na Ružíne pri Margecanoch - Počkaj Beach 9. septembra 2021. Foto: TASR - František Iván

Väčšina nelegálnych objektov je umiestnená pod hranicou záplavovej čiary a odpad z nich končí v rieke, uviedol Marián Bocák.

Gelnica 9. septembra (TASR) – Vodohospodári pokračujú s odstraňovaním nelegálnych objektov pri Ružíne, celkovo ich identifikovali 197. Vo štvrtok začali s likvidáciou desiatich, ktoré sa nachádzajú v katastri obce Margecany. Pre TASR to povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák s tým, že v okolí vodných stavieb na Slovensku vznikajú nelegálne objekty už desaťročia.

K odstraňovaniu pristúpil vo štvrtok ráno SVP v spolupráci s občianskym združením Ružínska priehrada a s dobrovoľníkmi z Dobrovoľníckeho centra Košického samosprávneho kraja. "K samotným objektom je ťažký prístup. Nebude možné použiť ťažkú techniku, a tak sa budú objekty odstraňovať manuálne - teda za pomoci nejakých ručných mechanizmov, a to tak, že sa časti objektov budú postupne presúvať člnmi na breh a odtiaľ sa budú vyvážať na skládku," spresnil Bocák.



Väčšina nelegálnych objektov je podľa neho umiestnená pod hranicou záplavovej čiary a odpad z nich končí v rieke. "Aj samotné objekty sú často splavené a priplavené k priehradnému múru, najmä v prípade, keď je zvýšená povodňová aktivita," povedal s tým, že pred likvidáciou museli objekty nájsť, identifikovať, ohodnotiť a vyvesiť na nich výzvu, aby ich odstránili. Majitelia tak do určeného termínu nespravili. Podľa neho si objekty postavili rybári. "Žiaľ, pre nás sú títo majitelia neznámi, a teda náklady na odstránenia znáša štát a v podstate aj daňoví poplatníci," dodal.



Komplikácie v riešení tejto problematiky podľa Bocáka spôsobuje aj legislatíva. Verí, že vláda sa ujme týchto procesov. Pripomenul, že koncom roka 2019 prijala uznesenie, ktoré sa týkalo plánu riešenia nelegálnych objektov pri Domaši.

V okolí Ružína sú aj ďalšie objekty, ktoré sú klasifikované ako stavby. Tie SVP nedokumentoval, keďže to podľa neho podlieha stavebnému zákonu a je to kompetenciou stavebného úradu.