Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: V Terchovej sa začali tradičné Cyrilometodské dni

Na snímke veriaci počas Krížovej cesty v rámci Cyrilometodských dní na vrchu Oravcové v obci Terchová, okres Žilina v sobotu 3. júla 2021. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V poradí 32. ročník podujatia je venovaný 290. výročiu vzniku farnosti a postavenia Kostola svätého Martina v Terchovej (1731 – 2021).

Terchová 3. júla (TASR) – Vernisážou výstavy Korene domoviny akademickej maliarky Beáty Krasňanskej sa v sobotu začali tradičné trojdňové (3. – 5. 7.) Cyrilometodské dni v Terchovej. V poradí 32. ročník podujatia je venovaný 290. výročiu vzniku farnosti a postavenia Kostola svätého Martina v Terchovej (1731 – 2021).

Ako pre TASR povedal zástupca starostu Terchovej Marián Zajac, Cyrilometodské dni pokračovali popoludní Krížovou cestou národných svätcov na vrch Oravcové, ktorej 15. výročie posvätenia si pripomínajú v Terchovej práve v sobotu.

Nasledovať bude podvečerná svätá omša v diecéznej svätyni Cyrila a Metoda a po nej program v Terchovskej galérii umenia nazvaný Medzi dvoma tradíciami. S hudobnými i nehudobnými hosťami budeme hovoriť o Terchovej a cyrilo-metodskej a svätomartinskej tradícii, ktoré sú tu živé,“ doplnil Zajac.

Program Cyrilometodských dní pokračuje v nedeľu (4. 7.) rannými rímskokatolíckymi a gréckokatolíckymi svätými omšami a popoludňajším galaprogramom pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej v diecéznej svätyni svätých Cyrila a Metoda v podaní Štátneho komorného orchestra Žilina.
Na snímke Krížová cesta počas Cyrilometodských dní na vrchu Oravcové v obci Terchová, okres Žilina v sobotu 3. júla 2021.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Program záverečného dňa slávností sa začne cyrilo-metodskou svätou omšou, celebrovať ju bude žilinský diecézny biskup Tomáš Galis. Cyrilometodské dní vyvrcholia popoludní na Námestí Andreja Hlinku kultúrnym programom Muzika nás spája.