Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Skenovacie auto bude v uliciach Trnavy kontrolovať parkovanie

Na snímke nové skenovacie vozidlo mestskej polície v Trnave vo štvrtok 19. mája 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ako uviedol náčelník MP, auto s hybridným pohonom, ktoré mesto zakúpilo za viac ako 82.000 eur, dokáže kontrolovať aj iné priestupky v statickej doprave.

Trnava 19. mája (TASR) – Mestská polícia (MP) v Trnave predstavila skenovacie auto, vybavené ôsmimi kamerami, ktoré bude kontrolovať parkovanie v zónach s regulovaným parkovaním. Vozidlo má za sebou podľa náčelníka Ivana Ranušu testovaciu fázu, technológia umožní skenovať a porovnávať evidenčné čísla parkujúcich vozidiel s databázou uhradeného parkovného.

Ako uviedol Ranuša, v Trnave je možné uhradiť parkovné štyrmi spôsobmi – prostredníctvom parkovacích kariet, cez SMS, parkovacie automaty a tiež cez aplikáciu. "Údaje sa sústredia v informačnom systéme, naše vozidlo sa s ním dokáže online spojiť a vyhodnotiť, či autá stojace v zónach s regulovaným státím majú zaplatené parkovné," uviedol. MP bude zatiaľ takto kontrolovať iba tie lokality, kde je už regulované státie zavedené, rozširovať pôsobenie skenovacieho auta bude v súlade s rozširovaním takéhoto druhu parkovania. Výhodou vozidla je, že kontrolu dokáže vykonávať aj v pomerne vysokej rýchlosti.



Ako uviedol náčelník MP, auto značky Hyunday s hybridným pohonom, ktoré mesto zakúpilo za viac ako 82.000 eur, pričom 58.800 eur je hodnota technológie, dokáže kontrolovať aj iné priestupky v statickej doprave. "Napríklad zákazy zastavenia, zákazy státia. V tomto štádiu tieto možnosti využívať nebudeme," doplnil. K plnej efektivite vozidla je možné pristúpiť podľa Ranušových slov až vtedy, keď budú vymenené všetky parkovacie automaty v meste.



"V Trnave ešte stále sú aj automaty, ktoré vydávajú papierové lístky. Dúfali sme, že v tomto čase bude už táto téma uzavretá, rieši sa to od jesene minulého roka. Mesto odstúpilo od zmluvy s dodávateľom, ktorý mal nové automaty inštalovať," informoval. To znamená, že ak skenovacie vozidlo zaznamená zaplatené parkovanie cez lístok ako neuhradené, bude na príslušníkoch MP, aby osobne vec na mieste skontrolovali. Rovnako sa to týka parkovania osôb s preukazom ťažko zdravotne postihnutého.

Ranuša nevylúčil, že v nasledujúcom období príde potreba kúpy aj ďalšieho skenovacieho vozidla, bude sa to podľa jeho slov odvíjať od dynamiky rozvoja regulácie statickej dopravy v Trnave.