Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Technická univerzita ukázala postupy v boji s lesnými požiarmi

Na snímke špeciálny hasičský robot počas praktickej ukážky hasenia požiaru v osade Kyslinky v okrese Banská Bystrica v utorok 25. apríla 2023. Foto: TASR Ján Krošlák

Účastníci podujatia mohli vidieť napríklad elektrický robot, ktorý hasí v nebezpečných miestach či chráni životy hasičov.

Zvolen 25. apríla (TASR) - Praktické ukážky postupov hasenia lesných požiarov s použitím pozemnej hasičskej techniky boli súčasťou utorkovej ukážky na Poľane. Zorganizovala ju Technická univerzita vo Zvolene (TUZVO) so svojimi partnermi.

Univerzita sa spolu so svojimi partnermi zapojila do konzorcia 49 partnerov medzinárodného výskumno-inovačného projektu. Ten sa týka programu z výzvy v rámci Európskej zelenej dohody. "Kľúčovo sa zameriava na boj s lesnými požiarmi, najmä na predchádzanie ich vzniku, zvyšovanie úrovne pripravenosti hasičských jednotiek na ich zdolávanie," vysvetlila Andrea Majlingová z TUZVO, ktorá je koordinátorka slovenskej časti projektu. Dodala, že projekt sa zameriava aj na monitorovanie lesného prostredia a jeho obnovu po požiari. "Výstupom riešenia projektu je vytvorenie spoločnej integrovanej a technologickej platformy, ktorá podporuje tieto aktivity," uviedla.



Účastníci podujatia mohli vidieť napríklad elektrický robot, ktorý hasí v nebezpečných miestach či chráni životy hasičov. "Je vhodný aj na hasenie požiarov v lesnom prostredí, pri evakuácii zraneného človeka, odstraňovaní prekážok v lese či monitorovaní tlejúcich koreňov stromov," priblížila Simona Kalinovská, výkonná riaditeľka spoločnosti, ktorá ho predstavila. Okrem neho ukázali návštevníkom aj softvér s technológiou, prostredníctvom ktorej majú hasiči prehľad o svojom pohybe v náročnom teréne. Hosťom tiež ukázali spoluprácu viacerých dronov pri monitoringu ohrozeného územia a vyhodnocovaní získaných informácií.

TUZVO pripomína, že v súčasnosti pre klimatickú zmenu narastá i frekvencia a závažnosť lesných požiarov. "Predĺžené obdobia pôdneho sucha a vysokých teplôt vzduchu vedú k zvýšenému riziku požiarov v jarných a letných mesiacoch a potrebe riešenia tejto problematiky aj v podmienkach Slovenska," objasnila univerzita.

Na snímke hasiči počas praktickej ukážky hasenia lesných požiarov v osade Kyslinky v okrese Banská Bystrica v utorok 25. apríla 2023.
Foto: TASR Ján Krošlák