Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Uznesenie na podporu menšinám a komunitám žijúcim v SR neprijali

Rokovanie NR SR, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Uznesenie malo ambíciu zaviazať zodpovedné orgány a inštitúcie k monitorovaniu prejavov nenávisti vo verejnom priestore a vyzývalo k posilňovaniu opatrení na ich elimináciu.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Národná rada (NR) SR v utorok odmietla navrhované uznesenie na podporu všetkým menšinám a komunitám žijúcim na Slovensku. Návrh uznesenia predložili do parlamentu liberálni koaliční poslanci. Pripomínali garanciu ľudských práv bez rozdielu.

Predkladatelia uznesenia sa odvolávali na Ústavu SR, Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, Chartu Organizácie spojených národov, Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Medzinárodný dohovor o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie a ďalšie, ktorými je SR viazaná.



V uznesení sa písalo, že základné práva a slobody sa zaručujú na Slovensku všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok alebo iné postavenie.

Parlament ním mal vyjadriť znepokojenie nad verbálnymi i legislatívnymi pokusmi obmedzovať práva a slobody rôznych skupín ľudí na základe rasy, pohlavia, náboženského vyznania a sexuálnej orientácie. Rovnako mal odsúdiť diskrimináciu menšín a komunít, útoky na ich základné práva a slobody orgánmi verejnej moci vrátane nenávistných prejavov. Uznesenie malo ambíciu zaviazať zodpovedné orgány a inštitúcie k monitorovaniu prejavov nenávisti vo verejnom priestore a vyzývalo k posilňovaniu opatrení na ich elimináciu.