Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

V 54 obciach si v doplňujúcich voľbách vyberajú starostu i poslancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Volič môže hlasovať len v obci svojho trvalého pobytu. Vo volebnej miestnosti sa musí preukázať občianskym preukazom alebo dokladom o pobyte pre cudzinca.

Bratislava 25. marca (TASR) - V sobotu o 7.00 h sa v 54 obciach na Slovensku otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia si v doplňujúcich voľbách vyberajú starostu i poslancov obecného zastupiteľstva. Ide o samosprávy, v ktorých sa posledné samosprávne voľby nekonali alebo sa z rôznych dôvodov musia opakovať. Volebné miestnosti sú otvorené do 20.00 h.

Starostu aj poslancov si voliči vyberajú v obciach Krušovce, Veľké Borové, Ratkovo, Harakovce, Pongrácovce, Jakušovce a Dobroslava. Starostu alebo poslancov si volia v obciach Studienka, Doľany, Šintava, Prašník, Brodské, Pastuchov, Slatinka nad Bebravou, Stupné, Jalovec, Rudnianska Lehota, Sebedražie, Pribeta, Domadice, Čab, Tajná, Dvory nad Žitavou, Chrabrany, Lužany, Pribylina, Karlová, Príbovce, Žabokreky, Blažovce, Jazernica, Moškovec, Ondrašová, Komjatná, Lietavská Svinná-Babkov, Rajecká Lesná, Baláže, Poniky, Točnica, Petrovce, Slatinské Lazy, Lukavica, Nevoľné, Ondavka, Nechválova Polianka, Habura, Chmiňany, Lažany, Šarišské Bohdanovce, Hraničné, Miková, Čižatice, Podhoroď a Hrhov.



Volič môže hlasovať len v obci svojho trvalého pobytu. Vo volebnej miestnosti sa musí preukázať občianskym preukazom alebo dokladom o pobyte pre cudzinca.

Na hlasovacom lístku pre voľby poslancov obecného zastupiteľstva môže volič zakrúžkovať najviac toľko poradových čísiel kandidátov, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Na hlasovacom lístku pre voľby starostu môže volič zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta.

Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku.