Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

V Banskej Belej prišla na výlov belianskeho krokodíla asi tisícka ľudí

Na snímke výlov krokodíla na Halčianskom tajchu počas 61. ročníka ojedinelého dedinského podujatia - výlov krokodíla v Banskej Belej, v okrese Banská Štiavnica, ktoré sa koná od roku 1962 pravidelne každé dva roky. Foto: TASR/Ján Krošlák

Výlov krokodíla organizujú v Banskej Belej na základe humorného príbehu z minulosti.

Banská Belá 15. júla (TASR) – V obci Banská Belá v Banskoštiavnickom okrese sa v sobotu až do neskorej noci koná 61. ročník tradičného Výlovu belianskeho krokodíla. Dedina ho organizuje každé dva roky v predvečer belianskej púte. Novinkou tohtoročného je krokodílsky toliar, ktorým možno počas akcie platiť.

Ako pre TASR uviedol starosta Branislav Babirád, na podujatie prišla zhruba tisícka ľudí. Počasie im vyšlo, už majú za sebou sprievod obcou, delenie krokodíla na štadióne, vystúpenie skupiny Metalinda a o 20.00 h ich ešte čaká krokodílska zábava v kultúrnom dome.

Výlov krokodíla organizujú v Banskej Belej na základe humorného príbehu z minulosti. Obecná monografia hovorí, že keď sa potrundžení obyvatelia osady Halča vracali z krčmy po veľkej búrke domov, cestou pri Halčianskom tajchu uvideli na hladine plávajúci kmeň borovice, ktorý považovali za krokodíla. Vtedajšia mestská rada vydala rozkaz na chytenie a zneškodnenie nebezpečnej obludy.

"Máme tu dreveného krokodíla, ktorého vytvorili miestni rezbári. Na našej zábave sa bude namiesto červeného vína podávať krokodília krv," poznamenal starosta obce asi s 1200 obyvateľmi, ktorá v tomto roku oslavuje 795. výročie založenia.