Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Košickú hudobnú jar tento rok otvoria open-air koncertom

Na snímke skúška programu otváracieho koncertu Košickej hudobnej jari Piazzolla - Bernstein orchestra Štátnej filharmónie Košice pod vedením českého dirigenta Leoša Svárovského v utorok 6. júla 2021 v Dome umenia v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Súčasťou festivalu budú aj zahraniční umelci z Ruska, Nemecka, Francúzska, Slovinska a Českej republiky.

Košice 6. júla (TASR) – V poradí 65. ročník Košickej hudobnej jari (KHJ) prinesie štyri symfonické a štyri komorné koncerty. Tento medzinárodný festival plánujú otvoriť v piatok (9. 7.) prvým open-air koncertom v jeho histórii. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala riaditeľka Štátnej filharmónie Košice (ŠFK) Lucia Potokárová. KHJ potrvá do 29. júla. Z mája na júl ju presunuli z dôvodu pandemickej situácie.

Súčasťou festivalu budú aj zahraniční umelci z Ruska, Nemecka, Francúzska, Slovinska a Českej republiky. Domácu scénu budú okrem orchestra ŠFK reprezentovať aj dirigent Rastislav Štúr či klaviristka Jordana Palovičová.



Otvárací koncert sa má uskutočniť v areáli Kasárni/Kulturpark, v prípade nepriaznivého počasia v Dome umenia. „V úvode bude reflektovať 100. výročie argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu, aranžmány diel od tohto skladateľa nám zahrá francúzska trubkárka Lucienne Renaudin Vary,“ povedala Potokárová s tým, že v druhej polovici koncertu zaznejú Symfonické tance z West Side Story Leonarda Bernsteina pod vedením Leoša Svárovského.

Ako pripomenul, s orchestrom ŠFK spolupracuje už niekoľko rokov. „Mám radosť, že je tu chuť do práce a že tá pandémia koronavírusu nijako psychicky nemala vplyv na členov orchestru. Naopak, to vzopnutie, gradácia a radosť prekonala všetky moje očakávania,“ uviedol Svárovský.

Na snímke skúška programu otváracieho koncertu Košickej hudobnej jari Piazzolla - Bernstein orchestra Štátnej filharmónie Košice pod vedením českého dirigenta Leoša Svárovského v utorok 6. júla 2021 v Dome umenia v Košiciach.
Foto: TASR - Roman Hanc


V rámci KHJ sa v pondelok (12. 7.) v kostole Najsvätejšej Trojice na Hlavnej ulici predstavia hudobníci z Goldmund Quartet. Druhý symfonický koncert (15. 7.) s názvom Majstri speváci norimberskí povedie slovinský dirigent Marko Letonja, predstaví sa na ňom aj český basbarytonista Adam Plachetka. Sólový klavírny recitál v Dome umenia (19. 7.) bude patriť ruskému virtuózovi Danielovi Kharitonovi. Na 22. júla pripravili koncert, na ktorom zaznejú Premeny spomienok od košického skladateľa Jozefa Podprockého, ako aj Concertino pre klavír a orchester od Jána Cikkera. Koncert pod vedením Zbyňka Müllera vyvrcholí symfóniou „Eroica“ Ludwiga van Beethovena. Koncert organistu Oliviera Latryho v Dóme sv. Alžbety je naplánovaný na 25. júla a historické hudobné nástroje predstavia 27. júla v Synagóge na Zvonárskej ulici Jakub Mitrík a Richard Závada.

Na záverečnom koncerte festivalu (29. 7.) vystúpi ruská violončelistka Anastasia Kobekina. Dramaturgia koncertu je venovaná dielam Petra Iľjiča Čajkovského.