Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

V Trenčíne otvorili najväčšie a najmodernejšie vzdelávacie centrum RZP

Na snímke pracovníci RZP predvádzajú simulovanú prácu v teréne v novootvorenom Edukačnom centre RZP, 19. októbra 2021 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nové centrum je primárne určené pre zdravotných záchranárov, popri tom môžu napríklad programy zamerané na resuscitáciu absolvovať aj ostatní lekári, sestry či zamestnanci nemocníc.

Trenčín 19. októbra (TASR) – Trénovať výkony a postupy resuscitácie a intenzívnej medicíny je hlavným cieľom nového Edukačného centra Rýchlej zdravotníckej pomoci (RZP). Najväčšie vzdelávacie centrum pre lekárov, záchranárov a zdravotné sestry otvorili v utorok v Trenčíne.

Podľa odborného zástupcu súkromnej RZP, a. s., Milana Henčela vzdelávacie centrum pre zdravotníkov nie je vo svete novinkou. Trenčianske centrum nie je na Slovensku jediné, no je najväčšie a najkomplexnejšie vybavené v rámci Českej republiky a Slovenska. „Edukačné centrum je veľkou pomocou pre záchranárov na všetkých postoch od lekárov cez zdravotných záchranárov až po vodičov. Môžu sa tu stretnúť so situáciami, ktoré sú v bežnej dennej praxi zriedkavé. Bola by škoda, ak by vedomosti, ktoré získali počas praxe, prípadne v škole, zabudli a stratili. Účelom centra je, aby si tu obnovovali svoje vedomosti a zručnosti,“ skonštatoval Henčel.



Centrum bude v prvej etape slúžiť najmä pre zamestnancov RZP, a. s., perspektívne má byť k dispozícii aj iným poskytovateľom záchrannej zdravotnej služby, ale aj zamestnancom zdravotníckych zariadení – nemocníc a ambulancií.
Na snímke lektorka a hlavná záchranárka spoločnosti RZP Beáta Macejková stojí v časti simulujúcej urgentný príjem v novootvorenom Edukačnom centre RZP, 19. októbra 2021 v Trenčíne. Centrum je určené na vzdelávanie a praktický tréning zdravotníckych pracovníkov v neodkladnej resuscitácii.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa hlavnej záchranárky RZP, a. s., Beáty Macejkovej je nové vzdelávacie centrum určené primárne pre zdravotných záchranárov, popri tom môžu napríklad programy zamerané na resuscitáciu absolvovať aj ostatní lekári, sestry či zamestnanci nemocníc a ambulancií a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.
Na snímke školenie zdravotníkov v novootvorenom Edukačnom centre RZP, 19. októbra 2021 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

„Celé centrum je zamerané na urgentnú zdravotnú starostlivosť. Trénujeme tu život zachraňujúce úkony. Okrem základnej a rozšírenej resuscitácie napríklad aj zabezpečenie ventilácie, čiže nastavenie pacientov s rôznymi ochoreniami a úrazmi na správny ventilačný režim, zabezpečenie cievnych vstupov, liečbu tekutinami, farmakoterapiu, použitie rôznych prístrojov, diagnostiku. Máme tu špičkové technológie, ktoré nie sú bežné v sanitkách,“ doplnila Macejková s tým, že zriadenie vzdelávacieho centra financovala RZP zo svojich zdrojov.
Na snímke návštevníci si prezerajú vybavenie v novootvorenom Edukačnom centre RZP, 19. októbra 2021 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa