Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Vašáková: V pláne obnovy treba garantovať nezvrátiteľnosť reforiem

Na snímke podpredsedníčka vlády SR Lívia Vašáková počas rokovania 21. schôdze vlády SR v Bratislave 24. októbra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Taktiež treba sledovať čerpanie starých eurofondov a myslieť na projektovú prípravu skôr, než ´obdržíme´ balík európskych zdrojov.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Pre úspešné napĺňanie plánu obnovy je potrebné garantovať nezvrátiteľnosť reforiem. Taktiež treba sledovať čerpanie starých eurofondov a myslieť na projektovú prípravu skôr, než ´obdržíme´ balík európskych zdrojov. Uviedla to v utorok po rokovaní vlády podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková.

"Akonáhle by sa nám niektoré reformy zvrátili, zablokovalo by to celý plán obnovy. Tie reformy, ktoré sa prijali, je potrebné udržať, inak si nemôžme podať ďalšie žiadosti o platbu," priblížila Vašáková.

Z technokratických vecí je podľa nej potrebné dokončiť finančnú operačnú dohodu. Kľúčové sú taktiež administratívne kroky a dobré riadenie projektového manažmentu. "Nemôžeme si dovoliť poľaviť. Je potrebné pokračovať implementáciou na úrovni rezortov, sledovať ako robia jednotlivé procesné kroky, či dodržiavajú harmonogramy, pretože čas je veľmi krátky, a to do polovice roka 2026," dodala Vašáková.

V čerpaní eurofondov je podľa nej potrebných mnoho zmien, ako aj stanovenie priorít. Vyhlásila, že na prípravu projektov by sa malo myslieť skôr, ako ´obdržíme´ balík európskych peňazí. Znamená to podľa nej, že financovanie bude potrebné z národných zdrojov, ako v prípade Poľska a Českej republiky.

Taktiež odporúča zjednodušiť vyhlasovanie výziev. "Je to jednoduchšie pre pracovníkov na strane ministerstva, ako aj pre konečných užívateľov. Potom aj v prípade kontroly a auditu nedochádza k neskutočnému množstvu zistení," objasnila.