Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

SR pozná Výnimočnú osobnosť slovenskej vedy, je ním fyzik J. Dusza

Na snímke vedúci vedecký pracovník a vedúci divízie VD1 Ústavu materiálového výskumu SAV Ján Dusza, laureát kategórie Výnimočná osobnosť slovenskej vedy, počas odovzdávania ocenení ESET Science Award v Bratislave 16. októbra 2021. Foto: TASR Dano Veselský

Dusza pôsobí na Ústave materiálového výskumu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Výnimočnou osobnosťou slovenskej vedy sa stal fyzik Ján Dusza. Laureátom kategórie Výnimočný mladý vedec do 35 rokov je Ladislav Valkovič a v kategórii Výnimočný vysokoškolský pedagóg si ocenenie prevzal Jozef Zajac. Favoritkou slovenskej verejnosti sa tento rok stala biochemička Katarína Mikušová. Slávnostné vyhlásenie laureátov ocenenia ESET Science Award sa uskutočnilo v sobotu (16. 10.).

Dusza pôsobí na Ústave materiálového výskumu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach. Celý svoj profesionálny život sa venuje výskumu a vývoju progresívnych keramických materiálov. Valkovič sa na SAV a Oxforskej univerzite zaoberá tým, ako čo najrýchlejšie, najpresnejšie a neinvazívne merať metabolizmus srdca a iných vnútorných orgánov.



Zajac je dekanom Fakulty výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach, kde sa venuje téme progresívnych výrobných technológií.

Prostredníctvom online hlasovania si svoju laureátku vybrala aj verejnosť. Stala sa ňou biochemička Mikušová, ktorá sa na Katedre biochémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského venuje výskumu bacila, ktorý spôsobuje tuberkulózu.

Laureáti aj finalisti ocenenia podľa riaditeľa spoločnosti ESET Richarda Marka opakovane dokazujú svetovú úroveň vedy na Slovensku. "Ich práca je bez ohľadu na oblasť, ktorej sa venujú, nesmierne dôležitá, a to na Slovensku aj vo svete. Spoločnosť dnes čelí zásadným globálnym výzvam, vrátane šíriacich sa dezinformácií a nedôvery vo vedu a jej výsledky," povedal.

Na snímke zľava laureát Nobelovej ceny za fyziku Kip Thorne odovzdáva hlavnú cenu víťazovi kategórie Výnimočná osobnosť slovenskej vedy, vedúcemu vedeckému pracovníkovi a vedúcemu divízie VD1 Ústavu materiálového výskumu SAV Jánovi Duszovi počas odovzdávania ocenení ESET Science Award v Bratislave 16. októbra 2021.
Foto: TASR Dano Veselský


S príhovormi na udeľovaní cien vystúpili prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger (OĽANO). Čaputová sa poďakovala vedcom a vyzdvihla ich prácu aj počas pandémie. Ospravedlnila sa im za útoky, ktorým v poslednom období čelili. Heger poukázal na reformu vednej a inovačnej politiky, ktorá je kľúčová pre úspešnú budúcnosť krajiny. Jej cieľom nebude určovať, kto má čo skúmať, ale dať vedcom priestor na pýtanie sa základných vedeckých otázok o fungovaní sveta.

Ocenenie sa tretí rok po sebe udeľuje špičkovým vedcom a vedkyniam, ktorí sú zosobnením na Slovensku aj v medzinárodnom meradle a ich vedecká práca a výsledky sú prínosom pre rôzne sféry života spoločnosti.