Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Vláda schválila nový zákon o štátnych hmotných rezervách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový zákon zavádza povinnosť prehodnocovania účelnosti, opodstatnenosti, kompatibility a životnosti jednotlivých položiek mobilizačných rezerv.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Aktuálne platný zákon o štátnych hmotných rezervách z roku 2012 už nevyhovuje súčasným podmienkam a potrebám na riešenie krízových stavov. Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR preto pripravila nový zákon, ktorý by mal zjednodušiť procesy a okrem iného upravuje aj financovanie štátnych hmotných rezerv. Vyplýva to z návrhu, ktorý v stredu schválila vláda.

"Zámerom návrhu zákona je zlepšiť pripravenosť štátu, a to nastavením mechanizmu na vybavovanie žiadostí na poskytnutie štátnych hmotných rezerv počas riešenia krízovej situácie, ako aj v čase mieru a bezpečnosti. Navrhuje sa ďalej rozšíriť a procesne upraviť postup pri hospodárení so štátnymi hmotnými rezervami," uviedla SŠHR v dôvodovej správe k materiálu.

Nový zákon zavádza povinnosť prehodnocovania účelnosti, opodstatnenosti, kompatibility a životnosti jednotlivých položiek mobilizačných rezerv. Upravuje tiež niektoré otázky financovania štátnych hmotných rezerv, najmä správu samostatných účtov správy rezerv, možné výdavky z týchto účtov, ako aj otázky súvisiace so skladovaním štátnych hmotných rezerv. Upravujú sa povinnosti pre ochraňovateľov a iné subjekty a s tým súvisiace pokuty za neplnenie týchto povinností.

Štátne hmotné rezervy sa rozdeľujú do troch kategórií, a to hmotné rezervy, mobilizačné rezervy a pohotovostné zásoby. Hmotné rezervy slúžia najmä na zabezpečenie energetickej a potravinovej bezpečnosti Slovenskej republiky, mobilizačné rezervy sú určené na plnenie opatrení hospodárskej mobilizácie a pohotovostné zásoby sú určené na okamžitú pomoc pri záchrane životov, zdravia a majetku obyvateľstva postihnutého rôznymi druhmi krízových javov. Nový zákon by mal v prípade jeho schválenia parlamentom platiť od septembra tohto roka.

Predseda SŠHR SR Ján Rudolf po skončení vlády priblížil, že v zákone zúročili všetky skúsenosti počas pandémie. "To, čo nám v zákone chýbalo, prípadne to, čo nás obmedzovalo v našej činnosti pri riešení krízových situácií," uviedol Rudolf.

Šéf SŠHR zároveň požiadal poslancov, aby zákon schválili. "Je to zákon, na ktorom pracovali odborníci, nejde o politiku, ide o orgány krízového riadenia, ide o obyvateľov Slovenska, aby sme prípadne pri ďalších krízových situáciách mohli pracovať efektívnejšie, promptnejšie a rýchlejšie pre občanov," dodal.

Jednou z noviniek nového zákona je povinnosť rezortov prehodnocovať položky štátnych hmotných rezerv. Podľa Rudolfa sú na skladoch aj 40-ročné nefunkčné alebo morálne zastarané stroje a zariadenia. Odstránili sa aj komplikácie pri nákupe jednotlivých položiek, ktoré doteraz musela schvaľovať vláda.