Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

V žilinskej nemocnici spustili očkovanie detí od päť do 11 rokov

Na snímke deti počas vakcinácie vo FNsP v Žiline dňa 17. januára 2022. Vo FNsP Žilina dnes spustili očkovanie detí od päť do 11 rokov. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na očkovanie pripravili samostatnú ambulanciu s čakárňou, v ktorej poskytuje starostlivosť výhradne pediatrický personál.

Žilina 17. januára (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline zaočkovali v pondelok proti ochoreniu COVID-19 prvých 30 detí vo veku päť až 11 rokov. Podľa riaditeľa nemocnice Eduarda Dorčíka pridali mimoriadne kapacity vo vakcinačnom centre pre najmladšiu vekovú kategóriu vzhľadom na záujem rodičov o podanie vakcíny priamo v Žiline.

Podotkol, že v Žiline bola v tejto vekovej kategórii nedostatočná kapacita. "Ľudia museli cestovať po okolitých mestách. Aj z tohto dôvodu sme vyhoveli rodičom, aby nemuseli cestovať do iných miest a navýšili sme kapacitu nad rámec toho, čo robíme v kategórii od 12 rokov," povedal Dorčík.

Na očkovanie pripravili samostatnú ambulanciu s čakárňou, v ktorej poskytuje starostlivosť výhradne pediatrický personál. "Deti dostávajú dvojdávkovú vakcínu Comirnaty (Pfizer/BioNTech) v osobitnom objeme, ktorý je tretinový v porovnaní s dávkou pre osoby nad 12 rokov," informovala primárka oddelenia pediatrie FNsP Žilina Zuzana Cigániková.

"Každý deň sa vo vakcinačnom centre striedajú tiež naši lekári z oddelenia pediatrie, aby sme zabezpečili personál, ktorý má potrebné skúsenosti s komunikáciou a prácou s detskými pacientmi. Dokáže odbúrať ich prípadný strach a poskytnúť im potrebnú starostlivosť," priblížila primárka žilinskej pediatrie.



V očkovaní vekovej kategórie päť až 11 rokov bude žilinská nemocnica pokračovať podľa aktuálneho záujmu vo virtuálnej čakárni Národného centra zdravotníckych informácií. "Deti prišli podporiť zdravotní klauni, ktorí vytvorili veselú, uvoľnenú atmosféru, za čo sme im veľmi vďační. Pre všetkých malých bojovníkov sme pripravili aj špeciálne očkovacie preukazy, malé občerstvenie, v čakárni boli k dispozícii knižky, maľovanky i pastelky," doplnil Dorčík.

Vakcinačné centrum FNsP Žilina začalo prevádzku 5. januára 2021. Podalo už 120.000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19, z nich takmer 8000 pre deti vo veku od 12 rokov, dodala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.