Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

FOTO: Vo FNsP Žilina uskutočnili unikátnu operáciu ramennej kosti

Na snímke vľavo primár oddelenia pediatrickej ortopédie a oddelenia spondylochirurgie FNsP Žilina MUDr. Juraj Popluhár a jeho tím počas realizácie výnimočnej operácie, v ktorej aplikuje špeciálny magnetom rozťahovateľný fixátor na ramennú kosť 15-ročného pacienta vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline, 10. mája 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Špeciálnu technológiu predlžovania končatín použili v žilinskej nemocnici prvýkrát v roku 2020, keď na detskej ortopédii vložili magnetický distrahovateľný fixátor na stehennú kosť a predkolenie.

Žilina 10. mája (TASR) – Výnimočnú operáciu ramennej kosti 15-ročného pacienta uskutočnil v utorok vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline tím primára oddelenia pediatrickej ortopédie Juraja Popluhára. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej pacientovi zápal ramenného kĺbu zastavil po narodení rast kosti a metóda magnetického vnútrodreňového fixátora umožní predĺženie jeho končatiny. Ide o prvú operáciu tohto druhu v rámci Slovenskej a Českej republiky.

Na ľavej ruke pacienta chýbalo vplyvom zastavenia rastu ramennej kosti až osem centimetrov a cieľom magnetického fixátora je predĺžiť kosť na dĺžku zodpovedajúcu pravej končatine. "Počas nasledujúcich mesiacov ho budú rodičia magnetickým zariadením distrahovať, takže kosť bude pod našou kontrolou rásť. Odstránime tak funkčné i kozmetické následky, ktoré chlapcovi umožnia žiť, športovať a bez obmedzení pokračovať v bežnom živote," povedal Popluhár.



Špeciálnu technológiu predlžovania končatín použili v žilinskej nemocnici prvýkrát v roku 2020, keď na detskej ortopédii vložili magnetický distrahovateľný fixátor na stehennú kosť a predkolenie. "Využitie metódy na ramennú kosť bolo pre nás výzvou a som rád, že môžeme túto modernú liečbu poskytnúť už aj pacientom na Slovensku," uviedol primár.

Pripomenul, že doteraz sa využívali staré vonkajšie fixátory spojené so vznikom viacerých rizík. "Veľmi často dochádzalo k hnisaniu, nezhojeniu a pre pacienta predstavovali významný diskomfort. Nová metóda je ideálnym riešením na odbúranie všetkých týchto nedostatkov, je bezbolestná, bez predchádzajúcich komplikácií," priblížil Popluhár.

"Ďakujem za nášho Šimona, ktorý bude mať vďaka operácii kvalitnejší život. Určite mu to zvýši aj sebavedomie, pretože s doterajším hendikepom bolo veľmi ťažké žiť. Je to pilotný projekt, sme radi, že primár do toho išiel a že to nevzdal," povedala mama 15-ročného pacienta.



Podľa riaditeľa nemocnice Eduarda Dorčíka rozvíjajú moderné metódy liečby detí a mládeže na pohybovom aparáte vďaka inovatívnym prístupom oddelenia detskej ortopédie už niekoľko rokov. "Výkony tohto druhu umožňujú našim pacientom dostať sa k špičkovej medicíne, ktorá mnohokrát nie je dostupná nikde inde na Slovensku ani v susednom Česku. Pracovisko pediatrickej ortopédie vyhľadávajú pacienti z celej republiky, pretože práve tu realizujeme operácie zodpovedajúce aktuálnemu trendu vývoja zdravotníckych technológií vo svete," zdôraznil riaditeľ FNsP Žilina.