Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Výjazdom hasičov dominovali vlani technické zásahy

Na snímke zľava prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič, 1. viceprezident Hasičského a záchranného zboru Jozef Voľanský a vymenovaný na zastupovanie riaditeľa odboru požiarnej prevencie Gabriel Megó počas tlačovej konferencie k požiarno-bezpečnostnej situácii na Slovensku v roku 2023 a plnenia úloh na úseku ochrany pred požiarmi v roku 2023. V Bratislave 24. januára 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) zasahoval vlani pri 29.848 udalostiach. Najviac výjazdov bolo k technickým zásahom (12.097). Hasiči zachránili 12.497 ľudí.

Bratislava 24. januára (TASR) - Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) zasahoval vlani pri 29.848 udalostiach. Najviac výjazdov bolo k technickým zásahom (12.097). Hasiči zachránili 12.497 ľudí. Evidovali 6272 zranených a 867 obetí. Nedbalosť a neopatrnosť dospelých spôsobila 47 percent požiarov. Hodnota zachráneného majetku predstavuje vyše 280 miliónov eur. Vedenie HaZZ o tom informovalo na stredajšej tlačovej konferencii.

Prevahu technických výjazdov zdôvodnil prezident HaZZ Adrián Mifkovič počasím a klimatickou zmenou. "Minulý rok bolo viacej veterných smrští, nárazových vĺn, zasiahnuté boli viaceré kraje, napríklad Bratislava spolu s Trnavským krajom," načrtol. Zásahy spočívali v odstraňovaní prekážok či čerpaní vody. Ako poukázal, v roku 2022 zase dominovali zásahom požiare, keďže bolo sucho.

Najviac výjazdov mali hasiči v Košickom kraji, najmenej v Trenčianskom. V rámci mesiacov evidujú hasiči najvyšší počet zásahov v decembri, najmenej v apríli.

Najrizikovejším dňom bola tradične sobota. Najmenej výjazdov zaznamenali v nedeľu. Najviac požiarov vzniklo v sobotu, najmenej v utorok. Z hľadiska mesiacov evidovali najviac požiarov v marci, najmenej v novembri. K dopravným nehodám volali hasičov najmä v piatok, najmenej v nedeľu.

Najviac požiarov vzniklo pre nedbalosť a neopatrnosť dospelých (47 percent), prevádzkovo-technické poruchy (24 percent), poruchy alebo nevyhovujúci stav vykurovacích telies, dymovodov a komínov (10 percent) a úmyselne (14 percent). Jedno percento požiarov zapríčinili deti, rovnako aj samovznietenie.

Medzi požiare s najväčšou škodou sa v roku 2023 zaradili požiar historických budov v centre Banskej Štiavnice, polyfunkčného objektu v Nitre či priemyselnej haly vo Vrbovom.

Prvý viceprezident HaZZ Jozef Voľanský vyzdvihol medzinárodnú pomoc, ktorú HaZZ vlani poskytol sedemkrát. Slovenskí hasiči pomáhali napríklad pri zemetrasení v Turecku, povodniach v Taliansku či pri zvládaní požiarov v Grécku.

Profesionálni hasiči spolupracovali pri zásahoch aj s dobrovoľnými hasičskými zbormi obce.