Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Výlov rýb pri Iňačovciach je v polovici, sezóna je lepšia ako vlani

Na snímke výlov kaprov na sádke pri obci Iňačovce 9. novembra 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Väčšina vylovených rýb poputuje na zarybnenie pre rybárske združenia a len veľmi malá časť je určená na vianočný trh.

Iňačovce 10. novembra (TASR) - Výlov rýb z Iňačovských rybníkov v Michalovskom okrese je zhruba v polovici. Ako pre TASR povedal konateľ spoločnosti Dona Veľké Revištia Martin Vaľo, sezóna bude určite lepšia ako pred rokov. Aj keď sú ryby menšie, je ich viac.

"Tohtoročná sezóna je ovplyvnená minulým rokom, keď bolo veľmi sucho. Nedorástli na potrebnú veľkosť. Na druhej strane bol tento rok ďaleko priaznivejší - bolo dostatok vody, takže rýb je viac ako bolo rok predtým. Len sú trošku menšie," vysvetlil s tým, že ich priemerná váha je nižšia zhruba o 20 percent.



Ryby podľa jeho slov nebudú tento rok lacnejšie, skôr naopak. Ako tvrdí, na ich cenu má vplyv aj nárast energií či krmiva.

Vaľo pripomenul, že väčšina vylovených rýb poputuje na zarybnenie pre rybárske združenia a len veľmi malá časť je určená na vianočný trh. "Niečo pôjde pre malých predajcov, ktorí ich budú lokálne predávať, ale obchodné reťazce na východnom Slovensku tohto roku nebudú predávať žiadne," povedal.

Na snímke pracovník drží vyloveného kapra na sádke pri obci Iňačovce, okres Michalovce vo štvrtok 9. novembra 2023.
Foto: TASR - Roman Hanc


Viacero reťazcov sa v rámci kampane Kaprie peklo organizácie Humánny pokrok zaviazalo nepredávať vo svojich prevádzkach živé kapry a ani neposkytovať svoje priestory na ich predaj tretím stranám. Niektoré tak urobili už vlani.