Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Výstava v Múzeu dopravy pripomína leteckú katastrofu z roku 1976

Na snímke fotografie obetí nehody havarovaného lietadla IL-18 (OK-NAB) počas vernisáže výstavy Pád lietadla v Bratislave na Zlatých pieskoch, v Múzeu dopravy 27. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Výstava má okrem iného pomôcť zastaviť vlnu konšpirácií, ktoré prežívajú aj desiatky rokov po havárii lietadla na Zlatých pieskoch.

Bratislava 27. júla (TASR) – Slovenské technické múzeum – Múzeum dopravy v Bratislave otvorilo v utorok minútou ticha za obete výstavu Pád lietadla v Bratislave na Zlatých pieskoch. Pripomína najtragickejšiu leteckú nehodu v histórii Československa spred 45 rokov.

Jedna z najväčších leteckých katastrof v histórii Československa sa odohrala 28. júla 1976, keď po páde lietadla Iľjušin IL-18 v Bratislave zahynulo 76 zo 79 osôb na palube. Výstava prezentuje zachované torzá z lietadla, ktoré mali byť podľa dobových svedectiev dávno zničené, objavila a vytiahla ich minulý rok z dna jazera partia potápačov a leteckých nadšencov.

„Postupne vylovili niekoľko desiatok trosiek, ich výstavou sme si chceli pripomenúť tragickú udalosť a vyslať odkaz pozostalým a záchranárom, že nikdy na nich nezabudneme," povedal Púchovský, organizátor výstavy a autor knihy o nehode lietadla s názvom Katastrofa letu 001 na Zlatých pieskoch.

„Viem, že je tu veľa rodinných príslušníkov, ktorí takto spomínajú na svojich blízkych, ktorí pri tomto nešťastí zahynuli a ktorí, bohužiaľ, aj na začiatku boli trošičku utlmení od pravdy, ktorá sa týkala letu 001 z Prahy do Bratislavy," uviedol na vernisáži veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Tomáš Tuhý, ktorý nad výstavou prevzal záštitu.

Výstava prináša osobné príbehy tých, ktorí zahynuli, venuje sa záchranárom aj trom preživším. Z trojice mužov, ktorí sa druhýkrát narodili, žije už iba francúzsky občan Gérard Menárd.

Návštevníci múzea si popri troskách môžu pozrieť aj dobové televízne zábery z ich prvého výlovu v roku 1976. Získajú tiež základné informácie o lietaní v Československu aj o samotnom lietadle a dni tragédie.



Centrom výstavy sú nájdené trosky lietadla OK-NAB, jeho veľké aj menšie časti – vzletové klapky, dýchacia maska z kokpitu, rám z jeho okna, toaleta či rádiolokátor. Medzi týmito predmetmi je aj torzo detského kočíka. Ten pravdepodobne patril najmladšej obeti katastrofy, len ročnému dievčatku, ktoré zahynulo spolu s mamou, uviedol pre TASR Púchovský.



Súčasťou výstavy sú tiež informácie o pravej príčine nehody lietadla, ale aj o vyvrátených konšpiračných teóriách, ktoré sa šíria desaťročia.

„Komunistický režim sa postaral o to, že týždeň po nehode zastavil akékoľvek články, publicitu, a tým vyvolal veľa otáznikov, špekulácií. Bohužiaľ, dlhoročná vlna pokračovala aj po páde režimu, hoci bolo veľa dokumentov odtajnených," povedal Púchovský.

Autor výstavy si uvedomuje, že nebolo v každého silách ísť do archívu a podrobne si ich študovať. Myslí si, že výstava prispeje k umlčaniu špekulácií, konšpirácií a nepravdivých informácií o príčinách pádu lietadla.

Výstava potrvá do 31. mája 2022.