Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Výstavy v Terchovskej galérii umenia mapujú odkaz sv. Cyrila a Metoda

Na snímke návštevník počas vernisáže výstavy k Cyrilometodskej tematike v Terchovskej galérii umenia, v Terchovej dňa 27. augusta 2021. Foto: TASR – Erika Ďurčová

Zrod Cyrilometodských dní v Terchovej sledoval ako nitriansky pomocný biskup aj súčasný vojenský ordinár František Rábek.

Terchová 27. augusta (TASR) – Putovanie sv. Cyrila a Metoda a tridsaťročnú históriu Cyrilometodských dní v Terchovej mapujú výstavy, ktoré v piatok sprístupnili v Terchovskej galérii umenia pri príležitosti Dňa Ústavy SR.

Výstavy sa podľa riaditeľa Miestneho kultúrneho strediska (MKS) v Terchovej Rudolfa Patrnčiaka stretli tento rok počas sviatku sv. Cyrila a Metoda na moravskom Velehrade.

„Autorom výstavy, ktorá dokumentuje cestu sv. Cyrila a Metoda, je politik a fotograf Pavol Demeš. Nadväzuje na spoluprácu medzi Terchovou a mestom Ochridom v Severnom Macedónsku. Panelová výstava mapuje vznik a tridsaťročný vývoj Cyrilometodských dní v Terchovej," vysvetlil Patrnčiak.



„Je úžasné, že takýto druh podujatia si v Terchovej našiel svoje miesto. Dôvodom bola silná skupina organizátorov, či už v MKS, na obecnom úrade a vo vedení farského úradu. Tieto tri subjekty sa dali dohromady a spojili celú obec. Na pomoc sme si prizvali scénografa a scenáristu Viliama Grusku, ktorý nám pomohol s konceptom prvého ročníka. A aj vďaka jeho vkladu Cyrilometodské dni existujú dodnes," pripomenul riaditeľ MKS.

Zástupca terchovského starostu Marián Zajac podotkol, že obec žije cyrilometodským odkazom počas celého roka.

„Snažíme sa pripomínať všetko, čo zanechali sv. Cyril a Metod. Na jeseň máme výročie posviacky nášho Kostola sv. Cyrila a Metoda. Na toto výročie povýšil pred dvomi rokmi žilinský diecézny biskup Tomáš Galis náš kostol na diecéznu svätyňu. Čiže je tu ďalší priestor, keď si môžeme pripomenúť sv. Cyrila a Metoda. A 1. september je Dňom Ústavy SR, v ktorej je jasne zakotvené cyrilometodské posolstvo," povedal Zajac.

Zrod Cyrilometodských dní v Terchovej sledoval ako nitriansky pomocný biskup aj súčasný vojenský ordinár František Rábek.

„Vtedajší terchovský farár páter Jozef Šabo bol mojím spolukaplánom v Nitre. Inšpiroval sa skutočnosťou, že kostol v Terchovej má patrónov sv. Cyrila a Metoda. Bol verbista a mal silný misionársky zápal. Bol veľmi aktívny, tvorivý a dal takýto impulz. Páter Šabo spustil lavínu, ktorá sa odvtedy nabaľuje. V tomto smere má Terchová veľký význam pre celé Slovensko. A tento vplyv cítiť aj za hranicami," dodal Rábek.