Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Ocenenie za evakuáciu z Afganistanu dostali vojaci i veľvyslankyňa USA

Na snímke vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď počas oceňovania príslušníkov Ozbrojených síl SR a civilných zamestnancov, ktorí sa podieľali na evakuácii občanov a spolupracovníkov SR z Afganistanu. V Bratislave 24. augusta 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V operácii v Afganistane sa podarilo podľa ministra obrany dosiahnuť "malý zázrak".

Bratislava 24. augusta (TASR) - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ocenil za zabezpečenie evakuácie občanov a spolupracovníkov SR z Afganistanu vojenskou medailou za humanitárnu pomoc 32 profesionálnych vojakov, dvoch civilných zamestnancov rezortu obrany, americkú veľvyslankyňu Bridget Brink a veľvyslanca SR pri NATO Petra Bátora.

Na utorkovom slávnostnom ceremoniáli aktérom operácie poďakovali aj premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Šéf rezortu diplomacie zároveň udelil kapitánovi vojenského leteckého špeciálu a veliteľovi zásahového tímu zlatú plaketu.



V operácii v Afganistane sa podarilo podľa ministra obrany dosiahnuť "malý zázrak". Pripomenul, že na plánovanie mali iba 27 hodín. „Potvrdili ste svoju profesionalitu, odbornosť a odhodlanosť pomáhať občanom SR,“ prihovoril sa vojakom. Poukázal na bezpečnostnú, logistickú i diplomatickú náročnosť operácie. Vyzdvihol tiež pomoc americkej veľvyslankyne, slovenského veľvyslanca pri NATO, ale aj českého ministra obrany Lubomíra Metnara.



„Išli ste asi na najnebezpečnejšie miesto sveta. Rozhodli ste sa do toho ísť s rizikom a vedomím, že misia môže dopadnúť akokoľvek. (...) Vy ste hrdinovia, ktorí sa nezastavili ani pred tou najväčšou hrozbou, pretože vám záležalo na životoch, ktoré ste išli zachrániť, na poslaní, ktoré ste dostali,“ uviedol predseda vlády.

Minister zahraničných vecí poukázal na súčasné nestabilné bezpečnostné prostredie. Poznamenal, že v misii v Afganistane bolo výrazne zastúpené aj Slovensko. V jej ciele podľa jeho slov „všetci veríme aj napriek okolnostiam, ktoré dnes nie sú priaznivé“. Evakuácia v Afganistane podľa neho zvýraznila význam a miesto ozbrojených síl v spoločnosti. „Peniaze daňových poplatníkov, ktoré sú určené pre armádu, sú určené pre občanov,“ zdôraznil s tým, že význam ozbrojených síl sa nesmie spochybňovať. Ocenil tiež spoluprácu ozbrojených síl a diplomacie.



Afganské militantné hnutie Taliban 15. augusta obsadilo hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Tisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať sa z krajiny. Západné krajiny organizujú evakuačné lety pre svojich diplomatov i Afgancov, ktorí s týmito krajinami spolupracovali a ktorí sa obávajú pomsty zo strany Talibanu.

Na Slovensko sa minulý týždeň podarilo z Afganistanu dopraviť celkovo 24 osôb. Z nich je 16 občanov SR a osem občanov Afganistanu, ktorí spolupracovali s Ozbrojenými silami SR.