Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Zamestnanci Krajského súdu v Košiciach protestovali proti jeho rušeniu

Na snímke protestné zhromaždenie proti navrhovanej reforme súdnej mapy pred Krajským súdom v Košiciach 13. októbra 2021. Foto: TASR – František Iván

Hromadné pripomienky k návrhu súdnej mapy si uplatnili aj zamestnanci Krajského súdu v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti.

Košice 13. októbra (TASR) – Protest proti podobe novej súdnej mapy sa v stredu dopoludnia konal pred sídlom Krajského súdu v Košiciach. Viac ako sto jeho zamestnancov protestovalo proti plánovanému rušeniu tohto súdu, ktorý by mal po novom nahradiť KS v Prešove.

Protestujúci niesli transparenty s nápismi ako „Stop súdnej mape“, „Reforma súdnej mapy = deforma súdnictva“ či „Nepresvedčili ste nás pani ministerka“. Na rušenie fungujúceho a vybaveného súdu v Košiciach nevidia racionálny dôvod, presťahovanie do Prešova by navyše podľa nich znamenalo problém pre dochádzanie pracovníkov aj účastníkov konaní z Košického kraja.

Protest zorganizovala odborová organizácia pracovníkov justície pri krajskom súde. „My rešpektujeme to, že tú súdnu mapu treba nejakým spôsobom prekresliť, ale nemyslíme si, že je vhodné rušiť to, čo je momentálne fungujúce, efektívne, dostupné a mimoriadne dobre materiálne a personálne zabezpečené. Presťahovať veľký súd so 143 zamestnancami a 56 sudcami z priestorov, ktoré sú vybavené a postavené špeciálne pre fungovanie súdov, do priestorov, kde pracuje momentálne 40 sudcov, a tie priestory sú veľmi stiesnené, sa nám zdá veľmi nelogické,“ uviedla hovorkyňa KS v Košiciach Anna Pančurová. Zamestnanci si uplatnili hromadné pripomienky k príslušným návrhom zákonov.

K odkazu protestného zhromaždenia sa vo vyhlásení pripojili aj sudcovia v obvode košického krajského súdu. „Navrhovanú zmenu sídel a obvodov nepovažujeme za reformný krok, ale za politický zásah bez akejkoľvek spoločenskej potreby a verejnosti prospešného efektu,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré na proteste hovorkyňa prečítala.

Hromadné pripomienky k návrhu súdnej mapy si uplatnili aj zamestnanci KS v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti.



„Pozorne sledujeme prebiehajúci legislatívny proces pripravovaného usporiadania slovenského justičného systému a snažíme sa na podklade predložených návrhov analyzovať dopad pripravovaných vážnych zmien na prácu sudcov a zamestnancov justície a tiež možné dôsledky na oprávnený záujem občanov v regióne i vzhľadom na to, že najviac sa znižovanie počtu dotýka súdov v Prešovskom kraji,“ uviedla pre TASR hovorkyňa KS v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti Ivana Petrufová. Ďalší postup sa bude podľa nej odvíjať od výsledkov stretnutí s predstaviteľmi Ministerstva spravodlivosti SR.

„Spontánne podporné zhromaždenia základných organizácií Odborového zväzu justície v SR jednotlivých súdov na podporu zástupcov súdov, zúčastňujúcich sa dnešného rozporového konania na pôde MS SR, vnímame ako jednu z možností,“ konštatovala.