Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Sociálny podnik Labore otvoril cukráreň Žilinské radosti

Na snímke návštevníci cukrárne Žilinské radosti počas jej oficiálneho otvorenia 12. mája 2022 v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V cukrárňach sa predávajú aj výrobky z chránených dielní, ktorých autormi sú miestni umelci, remeselníci, mamičky na materskej dovolenke a dôchodcovia, podotkla riaditeľka sociálneho podniku.

Žilina 12. mája (TASR) – Cukráreň Žilinské radosti otvoril vo štvrtok sociálny podnik Labore v priestoroch Nadácie Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline. Zamestnancami sú znevýhodnené a zraniteľné osoby na trhu práce.

Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej má sociálny podnik výrobňu koláčikov a prijal ponuku na vytvorenie cukrárne so sociálnym konceptom. "Je našou spoločnou snahou integrovať zdravotne a sociálne znevýhodnených ľudí do spoločnosti, vytvárať pre nich pracovné miesta a prispieť k rovnosti ich šancí na trhu práce. V priestoroch cukrárne sídli okrem Nadácie ŽSK pre podporu rodiny aj Rodinné centrum pomoci, ktoré poskytuje poradenské služby a konkrétnu pomoc jednotlivcom a rodinám," uviedla Jurinová.



Riaditeľka sociálneho podniku Labore Darina Verešová doplnila, že v súčasnosti zamestnávajú 10 ľudí. "So zamestnávaním znevýhodnených ľudí máme dlhoročné pracovné skúsenosti, keď sme od roku 2011 fungovali ešte ako chránená dielňa. Sú to ľudia, ktorí sami vychovávajú deti, boli dlhodobo nezamestnaní, sú v preddôchodkovom veku, nemajú dostatočné vzdelanie, alebo sú zdravotne znevýhodnení," priblížila.

Na snímke cukráreň Žilinské radosti počas jej oficiálneho otvorenia 12. mája 2022 v Žiline.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Výrobňa zákuskov, koláčov a medovníkov sa nachádza v Rajci a okrem Žiliny ich predávajú v cukrárni v Rajeckých Tepliciach. "V cukrárňach sa predávajú aj výrobky z chránených dielní, ktorých autormi sú miestni umelci, remeselníci, mamičky na materskej dovolenke a dôchodcovia. Títo ľudia síce nie sú priamo zamestnaní v organizácii, ale predajom svojich výrobkov majú možnosť zlepšiť si svoju životnú situáciu," podotkla Verešová.

Cukráreň vznikla aj vďaka nenávratnej finančnej podpore v rámci národného projektu Investičná pomoc pre registrované sociálne podniky. Poradenskú činnosť pri zostavovaní investičného zámeru poskytlo Regionálne centrum sociálnej ekonomiky v Žiline, ktorého činnosť zastrešuje národný projekt Inštitút sociálnej ekonomiky.