Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Publicistika

Ako trávili ľudia veľkonočné sviatky v koronavírusovej dobe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Kláštor pod Znievom 9.apríla – V obci Kláštor pod Znievom, ktorá sa nachádza v okrese Martin sa podobne ako vo všetkých sídlach prijali opatrenia na zamedzenie šírenia vírusu. Obecný úrad predĺžil dátum na zaplatenie poplatku za smeti, aby sa predišlo zhlukovaniu osôb, pretože platba sa vykonáva na obecnom úrade. Podobne sú na tom aj miestne potraviny COOP Jednota a Koruna, kde je obmedzený počet osôb v predajni. Starostka obce Erika Cintulová zaviedla pre seniorov aj možnosť objednať si nákup z domu: “Služba sa týka napríklad základných potravín, základných hygienických potrieb alebo lekárenského tovaru. Pracovník obecného úradu seniorovi nakúpi a v poobedných hodinách ho donesie k dotyčnému a ten ho zaplatí na základe bločku,“ doplnila. Následne uviedla, že vo voľnom čase začala šiť aj rúška pre svojich spoluobčanov.

Vplyv koronavírusu na zmeny správania sa ľudí a nové spôsoby využívania technológií
Martin 16.apríla – Koronavírus zasiahol do bežného života vo všetkých sférach. Preto sa tejto situácii muselo prispôsobiť všetko. Slnečné počasie však vylákalo ľudí do prírody. Na vyhľadávanej turistickej lokalite v okrese Martin, Gaderskej doline pri Blatnici je to viditeľné najviac. Zástup áut na parkovisku pred dolinou naznačuje vysoký počet turistov. Starosta Blatnice Karol Čičmanec dodáva: „Na jednej strane žiadame našich dôchodcov, aby z domu vychádzali čo najmenej, na objednávku im vozíme stravu, ktorú pre nich varíme v jedálni škôlky. Ďalej im v prípade záujmu zabezpečujeme nákupy a ak už do potravín idú sami, v prevádzkach sú zavedené obmedzené vstupy. A druhej strane sa nám v doline hromadne stretáva pol Turca. No aký to má potom celé význam?“ Následne uviedol, že sám videl turistov ktorí boli bez rúška a nedodržiavali rozostupy.

Na druhej strane Turca, v Kláštore pod Znievom sa uplynulé Veľkonočné sviatky konali bez bohoslužieb v kostole sv. Mikuláša, keďže opatrenia sa vzťahujú aj na kostoly. Tamojší farár Štefan Hýrošš sa však vynašiel a pre veriacich sprostredkovali omše vo forme online vysielania cez webovú stránku Youtube, informoval o tom na svojom facebookovom profile.

Zmeny spôsobu vyučovania na školách vplyvom koronavírusu
Bratislava 8.apríla – Od 23.marca sú školy zatvorené do odvolania, nikto nevie kedy sa do nich žiaci a učitelia vrátia. Všetky typy škôl od základných až po tie vysoké prešli na dištančnú výučbu s ktorou má málo ľudí skúsenosti. Či už sú to učitelia alebo žiaci, nikto s takýmto vyučovaním nerátal. Riaditeľ Inštitútu vzdelávacej politiky Michal Rehúš uviedol: „Návrat žiakov do škôl nepochybne prinesie mnohé komplikácie a ťažkosti. Dá sa predpokladať, že rozdiely medzi žiakmi z rozmanitých pomerov a podmienok sa počas uzatvorenia škôl prehĺbia - v súčasnej situácii sa totiž značná časť zodpovednosti za vzdelávanie preniesla na rodinné zázemie, čo výrazne znevýhodňuje deti s náročnejšími podmienkami (napríklad nedostatočná podpora zo strany rodičov, nedostupné technologické vybavenie alebo priestor na učenie sa). Obávam sa, že nás môže dobehnúť naša slabá pripravenosť na inkluzívne vzdelávanie a diferencované vyučovanie, ktoré by dokázalo reagovať na individuálne potreby žiakov.“

Chronológia
22.03.2020 B. Gröhling chce zvolať krízový štáb online a riešiť termíny maturít
24.03.2020 Vyučovanie na školách bude prerušené do odvolania
24.03.2020 Písomné maturity sa v tomto školskom roku neuskutočnia
25.03.2020 Minister Branislav Gröhling predstavil portál ucimenadialku.sk
1.04.2020 B. Gröhling vyvracia poplašnú správu, že by sa obnovil vyučovací proces v školách 6. apríla
02.04.2020 MŠVVaŠ pripravuje "teleškolu", ktorá bude simulovať reálne vyučovanie
03.04.2020 B. Gröhling rokoval s rektormi o opatreniach v oblasti vysokých škôl
06.04.2020 Na základných školách sa zastavuje známkovanie
15.04.2020 ÚVZ povolil konanie maturitných a záverečných skúšok
16.04.2020 Testy možnej online formy prijímačiek boli veľmi úspešné
17.04.2020 MŠVVaŠ potvrdilo otvorenie debaty o financovaní škôlok a školských zariadení