Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

Andor F. Dávid: Prefinancovali sme projekty za viac ako 95 mil. eur

Na snímke Andor F. Dávid. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol odchádzajúci výkonný riaditeľ Vyšehradského fondu Andor F. Dávid.

Bratislava 17. jún (TABLET.TV) - Cieľom Vyšehradského fondu je financovať z vládnych zdrojov projekty pre občanov, prepojiť tieto štyri štáty (Českú republiku, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) a zjednodušiť výmenu informácií, skúseností, výmenu študentov. Ďalej podporiť umeleckú oblasť, umožniť umelcom z krajín V4 spoznať sa navzájom a stráviť istý čas v motivujúcom a inšpiratívnom prostredí, vysvetľuje výkonný riaditeľ fondu Andor F. Dávid.



"Medzinárodný Vyšehradský fond vznikol pred 20 rokmi - založili ho 9. júna 2000 štyri vlády a jeho cieľom bolo založiť medzinárodnú organizáciu so sídlom v krajine, ktorá susedí so všetkými štátmi V4, teda na Slovensku... Momentálne je výška fondu 8 miliónov eur," vysvetľuje Dávid a dodáva, že za 20 rokov existencie fond prefinancoval projekty vo výške 95,5 milióna eur. "Počas celého roka predkladáme výzvy na grantové projekty, keď návrhy na projekty dostaneme, prehodnocujeme ich a tie, ktoré vyberieme, dostanú granty," upresnil Dávid.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom, dozviete sa viac nielen o fungovaní Vyšehradského fondu, ale aj o spolupráci krajín v rámci V4 a pocitoch Andora F. Dávida z jeho života na Slovensku.