Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

BEBLAVÝ: Náš štát nefunguje pravicovo ani ľavicovo,on proste nefunguje

Miroslav Beblavý v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Požiadavky Novembra´89 aj po tridsiatich rokoch považujeme za dobré, povedal v diskusii na Tablet.tv predseda SPOLU Miroslav Beblavý.

Bratislava 22. októbra (Teraz.sk) - Štát na Slovensku nefunguje pravicovo ani ľavicovo, podľa predsedu strany SPOLU-občianska demokracia Miroslava Beblavého tu štát jednoducho nefunguje. „Náš program je program radikálnej, hĺbkovej zmeny tohto štátu. Zmeny, ktorá zabezpečí nie iba to, že sa už nebudú opakovať veci typu Gorila, ale že sa naše zdravotníctvo, školstvo, aj naša ekonomika posunú do západnej Európy,“ povedal v diskusii na Tablet.tv.

„Od obdobia Dzurindových reforiem a Dzurindových vlád treba urobiť veľký krok vpred. Tie vlády boli o tom, že bolo treba urobiť veľké ekonomické reformy a dostať Slovensko do Európskej únie,“ konštatoval. „Bolo treba zachrániť štát pred krachom. Dnes sú výzvy iné, hlavne treba navrátiť dôveru ľudí v štát,“ dodal Beblavý.

Napríklad finančná skupina, ktorá sa spomína v spise Gorila, si podľa neho nahonobila imanie za vlády Vladimíra Mečiara a za vlády Mikuláša Dzurindu ho dokázala ešte zveľadiť. „Za Fica už mali úplné Eldorádo. Aj nám vyšlo, že to nie je problém len jednej vlády,“ povedal Beblavý.

Jeho strana chce preto navrhnúť legislatívny zákaz prílišnej koncentrácie vlastníctva v zdravotníctve a médiách. Dodáva, že väčšina kritických reakcií na tieto návrhy zatiaľ nespochybňovala ich potrebnosť, skôr otázku ich realizovateľnosti. „Musíme ukázať, že sa to dá,“ tvrdí Beblavý. Zároveň ale priznáva, že na túto otázku zatiaľ nepanuje jednotný názor ani medzi opozičnými stranami.



V čase, keď sa nahrávala Gorila, pôsobil Miroslav Beblavý ako štátny tajomník na ministerstve práce. Nepovažuje však za férové automaticky spájať fakt, že pôsobil na jednom z ministerstiev, so skutočnosťami zachytenými v Gorile. „Nikdy som v goriľom byte nebol, nie som v Gorile spomínaný a nemal som s ňou nič spoločné. Nebol som vtedy člen strany, pôsobil som ako odborník na ministerstve práce, ktoré tiež s Gorilou nič nemalo,“ pripomenul.

„Keď to bolo zverejnené, naozaj sme pomerne dlhý čas netušili, či je to pravda. Dokonca denník Sme to Tomovi Nicholsonovi niekoľko rokov odmietal zverejniť. Keď začalo byť jasné, že niečo na tom je, ešte nebolo jasné čo, Lucia Žitňanská ešte pred voľbami povedala, že po nich bude proti Mikulášovi Dzurindovi kandidovať na post predsedu SDKÚ-DS. Lebo strana potrebuje zmenu. A ja som ju vtedy verejne podporil,“ dodal.


Stredopravá strana a 17. november


SPOLU-občianska demokracia sa definuje ako stredopravá strana, podľa Beblavého si však na politologických nálepkách príliš nezakladá. Mnoho jej návrhov riešení vychádza z liberálnych alebo konzervatívnych koncepcií, hlásia sa však napríklad aj k pozitívnej diskriminácii sociálne znevýhodnených detí, čo je tradičná sociálnodemokratická agenda.

Založenie SPOLU avizovali pred dvoma rokmi práve 17. novembra. „Požiadavky Novembra´89 aj po tridsiatich rokoch považujeme za dobré. Boli to požiadavky, aby sa zo Slovenska stala normálna európska krajina, kde vládne zákon, kde je kvalitné životné prostredie a verejné služby, zdravotníctvo, školstvo a kde politici slúžia ľuďom a nie naopak, ako to bolo do Novembra. Už vtedy tam bola aj požiadavka budovania občianskej spoločnosti,“ pripomenul Beblavý.

„Povedali sme si, že nemusíme vymýšľať nové hodnoty, ale skôr nové spôsoby, ako Slovensko vrátiť na cestu k týmto hodnotám. To sme 17. novembra pred dvoma rokmi chceli ukázať. Že sa hlásime k hodnotám Novembra´89 a chceme ich realizovať, lebo dnes realizované nie sú,“ dodal.


Koalícia


SPOLU-občianska demokracia chce ísť do parlamentných volieb v dvojkoalícii s Progresívnym Slovenskom, strana Za ľudí Andreja Kisku ich ponuku na vstup do predvolebnej trojkoalície predbežne odmietla. „Mne je to naozaj ľúto. Nie kvôli hranici pre vstup do parlamentu, myslím, že aj my aj oni sme na tom slušne. Ale národ dnes potrebuje nádej, že tu bude silná protiváha Smeru. My sme dopyt ľudí po spájaní a spolupráci videli naživo na našom vlastnom príklade,“ tvrdí Beblavý.

Líder Progresívneho Slovenska Michal Truban odkomunikoval tému podozrení z užívania mäkkých drog v mladosti politicky neštandardne, najprv priznal len časť pravdy a neskôr sa za to ospravedlnil a uviedol celý rozsah svojich experimentov z minulosti. V slovenskej politike je však takéto otvorené priznanie chyby neobvyklé. „My sme dvojzáprah, tým nemyslím iba nás dvoch s Michalom, ale aj obe strany. Nechceme byť koalíciou jedného muža alebo jednej ženy, chceme byť silný tím,“ reagoval Beblavý na otázku, či nebude problém lídra PS zaťažovať celú koalíciu.

„Michal na sebe tvrdo pracuje a zlepšuje sa aj v politickej komunikácii. On je naozaj v politike nový. Zároveň si myslím, že je hodnotovo pevný. Nie je cesta na každej tlačovke klamať a vyhovárať sa, cesta je priznať chyby a ísť ďalej,“ uzavrel Beblavý.