Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

BERÉNYI: Aliancia-Szövetség môže byť v politike stabilizujúci prvok

József Berényi v TASR TV Foto: TASR TV

Bolo ťažké znovu spojiť ľudí, ktorí v minulosti kandidovali proti sebe. Ale rozdiely sme prekonali, povedal v diskusii na TASR TV podpredseda SMK József Berényi (PODCAST a VIDEO).

Bratislava 30. septembra (Teraz.sk) – Nová strana Aliancia-Szövetség, ktorá vzniká spojením zástupcov Strany maďarskej komunity (SMK), Mosta-Híd a hnutia Spolupatričnosť, môže byť v prípade postupu do Národnej rady (NR) SR stabilizačným prvkom a spoľahlivým partnerom na slovenskej politickej scéne. V diskusii na TASR TV to povedal podpredseda SMK a Trnavského samosprávneho kraja (TSK) József Berényi.

V tejto súvislosti pozitívne hodnotil správu prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky. „Nie s každým jej postojom súhlasím, ale táto správa bola podľa mňa veľmi korektná. Možno by bola ešte lepšia, kedy v nej niečo povedala aj ohľadom menšín,“ poznamenal Berényi s dôvetkom, že práve väčší dôraz na menšinovú politiku podľa neho aktuálne v Národnej rade SR chýba.

Priznal, že aj v dôsledku rozdelenia zástupcov najväčšej menšiny na Slovensku do troch rôznych politických subjektov. „Dnešná situácia ukázala, že bolo úplne zbytočné sa rozdeliť a vytvoriť nové strany. Keby sme ostali pokope, dodnes sme v parlamente a možno aj vo vláde,“ konštatoval Berényi.



„Založili sme spoločnú stranu kvôli tomu, že sme v posledných parlamentných a európskych voľbách nezískali ani jeden mandát. Vypadli sme z týchto dvoch dôležitých inštitúcií a tým v nich nemá zastúpenie južné a východné Slovensko a najväčšia menšinová komunita na Slovensku,“ povedal na rovinu podpredseda SMK.

Lídrom zjednotenej menšinovej strany by sa mal stať predseda jej najsilnejšej zložky, SMK, Krisztián Forró. „Dohodli sme sa na tom, že na post predsedu strany budeme nominovať kandidáta my, Most-Híd bude nominovať predsedu Republikovej rady, čo je druhý najvýznamnejší post v strane. Budeme mať jedného podpredsedu, toho bude nominovať Spolupatričnosť,“ vysvetlil Berényi s tým, že najužšie vedenie strany budú tvoriť títo traja lídri plus traja predsedovia platforiem. Platformu za SMK by mal viesť on osobne.

Aliancia-Szövetség bude mať snem v sobotu (2. 10.) v Šamoríne. Práve na tomto sneme delegáti zvolia predsedu a ďalších čelných predstaviteľov spoločnej strany.



Pomerne komplikovaný systém platforiem je podľa Berényiho daňou za to, že sa do spoločnej strany vracajú politici, ktorí ešte nedávno stáli v rôznych voľbách proti sebe. „Preto to (rokovanie o spájaní) trvalo viac ako rok, ale dnes môžeme vyhlásiť, že sme rozdiely úspešne prekonali. Aspoň v tomto okamihu. A ideme do jednej strany,“ povedal Berényi.

Dodal, že zmeny, dohodnuté na ústrednej úrovni, budú musieť postupne realizovať štruktúry na regionálnej a miestnej úrovni. „Krajské a okresné štruktúry, a my máme veľmi silné miestne štruktúry, si sadnú len teraz. Na začiatku určite ešte budú trenice. Ale na ústrednej úrovni už tá dohoda padla a je všeobecnou snahou náš všetkých, aby tá strana bola funkčná,“ pripomenul Berényi.

Špeciálnou otázkou bude koordinácia do budúcich regionálnych a komunálnych volieb, do ktorých pôjdu doteraz rozdelení kandidáti pod spoločnou značkou. Podľa Berényiho chce strana vo väčšine prípadov podporovať aktuálneho starostu či primátora, bez ohľadu na to, z ktorej platformy pochádza.

Stranu by mala podľa neho spájať spoločná snaha dostať menšinové a regionálne témy z južného a východného Slovenska opäť na celoštátnu a európsku politickú úroveň. „Budeme hľadať postkovidovú pomoc pre postihnuté regióny, dôležitá téma bude pre nás boj s korupciou. Sú tu infraštruktúrne otázky na juhu Slovenska. Reforma nemocníc ohrozuje zdravotnú službu pre viacerých obyvateľov južného Slovenska,“ povedal Berényi. Súčasťou agendy novej strany budú aj otázky územnosprávneho členenia Slovenska, napĺňanie noriem o používaní menšinových jazykov či kultúrna a školská samospráva.