Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

BIHARIOVÁ: Chceme sa zastať zaočkovaných ľudí, chránia nás všetkých

Irena Bihariová v TASR TV. Foto: TASR TV

Nebolo by dobré, keby sme na Slovensku tlačili pred sebou stále tie isté problémy až do siedmej vlny pandémie, povedala v TASR TV líderka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová (podcast a video).

Bratislava 29. júla (Teraz.sk) – Verejné zhromaždenie Za očkované Slovensko nemá za cieľ stavať na uliciach dva znepriatelené politické tábory, ale povzbudiť očkovaných ľudí, ktorí svoje obavy a neistoty z vakcinácie prekonali a prispeli tým k budovaniu kolektívnej imunity na Slovensku. V diskusii na TASR TV povedala predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová.

„Chceme týmto verejným zhromaždením podporiť myšlienku vakcinácie a na druhej strane sa zastať zaočkovaných. Nie je to demonštrácia, ani protest, je to naozaj verejné zhromaždenie,“ dodala na margo akcie, ktorá prebehne v piatok 30. júla na Námestí Slobody v Bratislave.

Zdôraznila, že ak má očkovanie na Slovensku podporu väčšiny populácie, nemala by to byť väčšina mlčiaca. „Ak necháme hovoriť iba skupinu ukričancov, ktorí sa neštítia vyťahovať každý deň nové nepravdivé správy o tom, ako niekomu vakcína ublížila, a tie prípady sú nepotvrdené, tak budú zneisťovať ľudí ďalej,“ tvrdí predsedníčka PS.



Na Slovensku je podľa nej množstvo ľudí, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemôžu dať očkovať a široká skupina ďalších, ktorí v tejto otázke váhajú. Podľa Bihariovej by na túto neistotu bola najlepšou odpoveďou racionálna a komplexná informačná kampaň doplnená možnosťou pred rozhodnutím o očkovaní otestovať svoj zdravotný stav.

„Nehovorím, že by to všetko vyriešilo. Ale aspoň pre psychologické upokojenie a ukážku, že nepodceňujeme otázku vedľajších rizík. Veď o tých, napokon, hovorí aj príbalový leták,“ poznamenala.



Podľa Bihariovej by sa k očkovaniu malo pristupovať ako k odbornej téme súvisiacej s bojom proti pandémii a nesnažiť sa na jej základe polarizovať spoločnosť. „Nepáčilo by sa mi, keby sa téma očkovania stala akousi zástupnou témou pre delenie sa podľa politických tričiek, alebo na delenie ľudí na slušných a neslušných,“ tvrdí.

„Na druhej strane si ale povedzme, kto sú tí aktéri, ktorí vnášajú odbornú tému do politického diskurzu. Nie je to pani prezidentka, nie sme to ani my. Ale sú to rôzne dezinformačné prúdy a tí, ktorí si myslia, že si dokážu voličov pevnejšie pripútať, ak spolu s nimi dokážu živiť ich strach,“ vyhlásila Bihariová.


Novela zákona a návšteva pápeža


Progresívne Slovensko podľa nej napriek čiastkovým výhradám akceptuje novelu zákona, ktorá umožní pri definovaní protipandemických opatrení v ohrozených okresoch zohľadňovať údaje z digitálnych covid preukazov. „Už v núdzovom stave sme museli zniesť určité obmedzenia. Tie prichádzajú na základe vedeckých dát a potvrdenia, že prichádza k ohrozeniu verejného zdravia. A vtedy sa musí na osoby, ktoré sú zraniteľnejšie práve preto, že neabsolvovali očkovanie, uplatniť prísnejšia ochrana ich zdravia,“ povedala s tým, že je to v záujme samotných ohrozených osôb. V tomto zmysle rozumie aj rozhodnutiu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO), ktorý avizoval, že na stretnutia s pápežom Františkom v septembri budú mať prístup iba zaočkované osoby.

Na druhej strane, príprava štátu na tretiu vlnu pandémie podľa nej nedostatočne zohľadňuje skúsenosti z prvých dvoch vĺn. „Mám pocit, akoby to na politickej scéne nikoho až tak netrápilo, že sa spoliehame, že cez to nejako preplávame,“ povedala. Dodala, že politická reprezentácia sa viac venuje vzájomným bojom ako boju s pandémiou a pandemické problémy len tlačí pred sebou. „Budeme to takto tlačiť pred sebou až do siedmej vlny?,“ opýtala sa predsedníčka PS.

Otázka pre Irenu Bihariovú
-Poslanec NRSR Tomáš Valášek vystúpil z hnutia Za ľudí a pridal sa k Progresívnemu Slovensku, je aj členom predsedníctva vašej strany. To vám dáva možnosť predkladať v NR SR legislatívne návrhy. Chcete túto možnosť v najbližších mesiacoch využiť?-
Podarilo sa nám vykryštalizovať veľmi sľubný tím, ktorý rovnako nahliada na sociálnu a rodinnú politiku. V septembri predstavíme viacero sociálnych a rodinno-sociálnych politík, vrátane legislatívnych návrhov.