Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

BIHARIOVÁ: Digitalizácia štátu a reformy nepočkajú na koniec pandémie

Irena Bihariová v TASR TV Foto: TASR TV

Najiritujúcejšie pre voličov je to, ako neprofesionálne sa táto vláda zhostila svojej úlohy. Dnes by sme sa v tejto koalícii cítili veľmi nepohodlne, povedala Irena Bihariová (Progresívne Slovensko).

Bratislava 22. mája (Teraz.sk) - Odsúvanie dôležitých reforiem kvôli riešeniu akútnych problémov s pandémiou COVID-19 nie je správne, naopak, reformy by mali byť odpoveďou aj na otázky, ktoré priniesla koronakríza. V diskusii na TASR TV to uviedla predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová.

„Bude chybou akejkoľvek vlády, ak sa bude ďalej odsúvať digitalizácia štátu, reforma vzdelávania a transformácia ekonomiky, investície do vedy, výskumu a zelených technológií,“ konštatovala.

Najmä vzdelávanie prešlo podľa nej v čase pandémie ťažkou skúškou a ukázalo sa, že časť detí bola zo vzdelávania z veľkej časti vyradená. „Ukázala sa aj sociálna priepasť, niektoré deti sa ocitli na okraji vzdelávacieho systému možno aj preto, že nemajú rovnaké materiálne podmienky, nemajú pripojenie na internet, alebo dostatočne motivujúce prostredie,“ povedala Bihariová.

Každá reforma má podľa nej svoje náklady a trvá určitý čas, kým sa ju podarí doladiť. To ale nie je dôvod na odkladanie kľúčových rozhodnutí. „V niektorom momente to proste musíte spustiť. Vždy sa nájde veľa múch, ktoré treba vychytať. Ale treba začať, my sme sa vždy hlásili k zmenám, ktoré majú krajinu posunúť,“ vyhlásila.



Aj keď Progresívne Slovensko pred voľbami úzko spolupracovalo so súčasnými vládnymi stranami, Bihariová je z práce vládneho kabinetu sklamaná. „Nechcem byť príliš prísna sudkyňa, ale myslím si, že najiritujúcejšie pre slovenských voličov a teda aj pre nás je to, ako neprofesionálne sa táto vláda zhostila svojej úlohy,“ tvrdí.

„Vždy sme ako neduh slovenskej politiky prezentovali hádky a pravda je, že dnes by sme sa v tejto koalícii cítili veľmi nepohodlne,“ dodala. Za mimoriadne konfliktného považuje bývalého premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý má podľa nej stále v rukách rozhodovaciu moc.


Práca parlamentu a referendum


Ako politička, ale aj ako právnička Bihariová kritizuje množstvo skrátených legislatívnych konaní v parlamente, keďže tento inštitút je v skutočnosti určený len na prípady, kedy treba predísť vážnym hroziacim škodám. „Pokiaľ nie je treba vyslovene hasiť horiaci požiar, nenašla som ani z politického hľadiska motiváciu, ktorá by ma mala nútiť ísť po tejto ceste,“ povedala s tým, že ak PS raz bude mať vládnu zodpovednosť, určite nebude zneužívať túto formu schvaľovania zákonov.

Členom PS sa stal poslanec Tomáš Valášek, pôvodne zvolený za hnutie Za ľudí, čím získali progresívci možnosť jeho prostredníctvom predkladať v parlamente návrhy zákonov. „Rešpektujem to, že Tomáš Valášek nebol zvolený za Progresívne Slovensko. Nesnažíme sa vytvárať dojem parlamentnej strany. Ale je pre nás prínosné, že sa Tomáš Valášek rozhodol vymeniť politický dres, nie len kvôli tomu, že je poslancom,“ konštatuje Bihariová.

Otázka pre Irenu Bihariovú:
Akým témam sa venujú europoslanci za PS?
-Téme právneho štátu sa venuje kolega Michal Šimečka. Európska únia sa snaží zadefinovať nejaké spoločné kritériá. A Marek Hojsík je náš „zelený“ europoslanec. Témy, ktoré pokrýva, sa týkajú klimatickej krízy, biomasy, odstraňovania znečisťujúcich chemikálií.-


„K dnešnému dňu, už pod vlajkou Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek inicioval dva návrhy. Jeden sa týka Slovenskej informačnej služby, respektíve spôsobu kreovania jej šéfa. A druhý so Simonou Petrík, ktorý sa týka detských skupín ako alternatív detských škôlok,“ dodáva.

Bihariová schvaľuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nechať referendovú otázku preveriť ústavným súdom, lebo po prípadnom kladnom rozhodnutí bude mať aj samotné referendum o predčasných voľbách vyššiu legitimitu. „Viac sa kloním k tomu, že referendum s takýmito otázkami možné je. Lebo ak sa volič nemá právo rozhodnúť ani o tom, kto ho reprezentuje, pri takýchto ťažkých podmienkach, ktoré musí splniť, tak už o čom inom by mohlo byť referendum?“ opýtala sa.

Progresívne Slovensko podľa nej nebude politicky podporovať iniciatívy Hlasu-SD, Smeru-SD a Slovenskej národnej strany, ktoré sa od začiatku politicky angažujú za referendum. Ak však bude reálne vypísané, nebude ani odhovárať ľudí od účasti. „Rešpektujem to ako ústavné právo, nebola by som v pozícii, že by som odhovárala občanov. Neodsudzovala by som ich, ani nedemotivovala. A neprebrala by som ten slovník, že jediný možný scenár, ktorý by vyšiel z volieb, je návrat mafie,“ uzavrela Bihariová.