Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Publicistika

BIHARIOVÁ: Obranu mieru si nemôžeme zamieňať s ľahostajnosťou

Irena Bihariová v TASR TV Foto: TASR TV

Je vecou komunikácie, aby tak, ako je dnes zreteľný náš liberálny pilier, bol rovnako zreteľný aj ten sociálny a zelený, povedala v TASR TV predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová.

Bratislava 2. februára (Teraz.sk) - Obranu mieru by sme si nemali zamieňať s ľahostajnosťou k tomu, že na území nášho východného suseda, Ukrajiny, už osem rokov mier nie je. V diskusii na TASR TV to povedala predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová.

„Obranu mieru nemôžeme chápať tak, že budeme sedieť so založenými rukami a bude nám jedno, čo sa deje okolo nás, alebo čo môže hroziť nám. Mier vždy niečo stojí,“ povedala.

PS sa podľa nej snaží byť výrazne proeurópskou stranou, ktorá dáva dôraz na naše zakotvenie v NATO, ale nestavia na averziách k iným štátom. „Mali by sme sa usilovať o korektné vzťahy aj s Ruskou federáciou. Ale ak niekto zneužíva hrozbu silou, musíte byť v záujme bezpečnosti republiky bdelí. To nie je o tom, či je niekto rusofil alebo amerikanofil,“ tvrdí Bihariová.



V tejto súvislosti sa PS stavia aj k prípadnej prítomnosti vojsk NATO na našej východnej hranici. „Ak by prišlo k napadnutiu Ukrajiny, tak sa riziko straty mieru priblíži k hraniciam Slovenskej republiky. Chvalabohu za to, ak v tom nebudeme sami,“ uviedla.




Na druhej strane, podpis obrannej zmluvy s USA podľa nej so situáciou na Ukrajine priamo nesúvisí. „Už keď sme za vlády Roberta Fica nakupovali americké stíhačky, sa muselo predpokladať, že budeme potrebovať schopný personál, ktorý ich bude prevádzkovať a servisovať,“ povedala s tým, že požiadavku na rokovania o zmluve vzniesla slovenská strana. „A zrazu sme sa od takéhoto rámcovania dostali k témam ako americké základne na Slovensku, začalo sa to veľmi nešťastne a dezinterpretačne spájať s hroziacou vojnou na Ukrajine,“ tvrdí.

Na poznámku, že táto zmluva je rámcová a umožňuje následnými dohodami otvoriť širokú škálu obranných projektov, vrátane základní, Bihariová reaguje, že vždy je možné uzatvárať ďalšie zmluvy. „Osobne v takej chvíli vždy sledujem účel. Ak je cieľom zabezpečenie mieru alebo obrana pred hroziacou inváziou, vždy hľadám, či je to adekvátne,“ vyhlásila.


Koronavírus


Na otázku, či PS stále podporuje povinné očkovanie proti koronavírusu, Bihariová odpovedala, že ako princíp áno, ale vzhľadom na štádium aktuálnej omikronovej vlny sa správny čas na zavedenie tohto opatrenia už premeškal. „Vláda mala využiť inštitút povinného očkovania oveľa skôr. Možno by sme sa nemuseli potýkať ani s tým, čo tu máme v súčasnosti. Omikron možno nespôsobuje také fatálne následky, ale v kontexte slovenského zdravotníctva môže spôsobiť veľké škody,“ povedala.

Pandemická politika vlády je podľa nej rezignovaná a opatrenia chaotické a nezrozumiteľné. „Podľa mňa to väčšina ľudí už nesleduje. Prvotná dôvera a rešpekt k vláde sa úplne vytratila,“ uviedla.


Reformy


Nezaradený poslanec Tomáš Valášek, ktorý sa hlási k PS, v parlamente podporil legislatívu k zdravotníckej reforme, aj reforme národných parkov. To však podľa Bihariovej automaticky neznamená, že podporí aj reformu súdnictva. „Reformy podľa nás majú meniť budúcnosť. Táto vláda sa len nejakými kozmetickými úpravami snaží napraviť defekty z minulosti,“ tvrdí.

Na otázku, či voličskú podporu PS nelimituje ich veľký dôraz na liberálnosť v kultúrno-etických témach, Bihariová odpovedala, že chcú byť v tejto agende progresívnou avantgardou. „Máme tri piliere, liberálny, sociálny, veľmi akcentujeme sociálnu spravodlivosť, a pilier ekologický. Podľa mňa to nie je až taká okrajová ponuka pre Slovensko,“ konštatovala. Na otázku, či sa bude v júni opätovne uchádzať o predsednícky post v PS Bihariová reagovala, že túto možnosť zvažuje a o svojom rozhodnutí bude informovať ako prvých straníckych kolegov pravdepodobne v priebehu marca.