Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

BLANÁR: Nastavili sme to tak, aby referendum a voľby mohli byť naraz

Juraj Blanár v TASR TV Foto: TASR TV

Koalícia ani v septembri nebude riešiť najakútnejšie problémy Slovenska a bude pokračovať chaos, povedal v TASR TV podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 6. augusta (Teraz.sk) – Petičná akcia je nastavená tak, že zákonné lehoty umožnia organizovať referendum spolu s komunálnymi a regionálnymi voľbami 29. októbra. V TASR TV to povedal podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

Na Slovensku je podľa neho laťka pre platnosť referenda nastavená mimoriadne vysoko, potrebná je účasť viac ako polovice všetkých slovenských voličov, ktorých je okolo 4,4 milióna. „Ak by sa to spojilo s voľbami do samosprávy, ušetrili by sa finančné prostriedky, aj čas ľuďom. A je veľká pravdepodobnosť, že referendum bude úspešné,“ povedal s tým, že v polovici augusta by podľa neho mohlo byť pod petíciou už okolo 400 000 podpisov. To by umožnilo odovzdať petičné hárky úradu prezidentky Zuzany Čaputovej.



Referendum by malo mať dve otázky, jedna požaduje demisiu vlády a druhá mení ústavu tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie. Blanár je presvedčený, že otázky sú v súlade s ústavou a obstáli by aj pred Ústavným súdom (ÚS) SR. „Po diskusii s mnohými ústavnými právnikmi, ale aj bývalými sudcami ÚS SR, som presvedčený, že prvú otázku ústavný súd nepozastaví. Ak to pôjde na ÚS, tak len preto, aby sa referendum nemohlo konať v čase volieb,“ povedal na margo pochybností prezidentky o ústavnosti jednej z otázok.



Doterajšie kroky hlavy štátu boli podľa Blanára skôr v prospech vládnej koalície ako opozície. Petičnú akciu za referendum zasa podporujú viaceré opozičné strany a občianski aktivisti. „Ľudia, z ktorých mnohí možno v živote nevolili Smer-SD, ale zistili, že teraz ide o veľa,“ povedal Blanár. „Chceme, aby sa na Slovensko vrátila stabilita, normálnosť a sociálny dialóg. A nech ľudia vo voľbách rozhodnú. Aby nepozerali na tento dennodenný chaos, ktorý ich otravuje a na ktorý doplácajú,“ tvrdí.

Vláda podľa neho nedokáže riešiť infláciu, zdražovanie potravín a pohonných hmôt. „Sú ohrozené dodávky základných energonosičov, čo môže spôsobiť obrovskú ekonomickú krízu,“ vyhlásil podpredseda Smeru-SD.


Kríza v koalícii a komunálne voľby


Na margo aktuálnej politickej krízy v koalícii povedal, že bez ohľadu na to ako dopadne, očakáva v septembri pokračovanie aktuálneho štýlu riadenia štátu. „Že táto koalícia vôbec nebude riešiť najakútnejšie problémy. Jeden z tých, ktorý odložila, bol napríklad problém cien pohonných hmôt. Bude pokračovať chaos, ktorý tu je,“ tvrdí. „Sulík sa rozhodne alebo nerozhodne odísť podľa toho, ako im to preferenčne bude vychádzať, ale nič sa nezmení a Slovensko bude naďalej upadať a na túto politiku budú ľudia doplácať,“ vyhlásil Blanár.

V komunálnych a regionálnych voľbách dostali podľa Blanára okresné a krajské organizácie Smeru-SD voľnú ruku pri vytváraní volebných koalícií. V prípade trenčianskeho župana Jaroslava Bašku je súčasťou koalície aj jedna z vládnych strán, hnutie Sme rodina. Väčšina koalícií sa však podľa neho bude vytvárať na báze dnešných opozičných strán a neočakáva ani jednu spoločnú koalíciu s hnutím OĽANO.