Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

BRATISLAVA: Reštrikcie budú cez veľkonočné sviatky sprísnené

Pre ľudí bez domova magistrát mesta Bratislava v spolupráci s armádou zabezpečili "hygienické stanice". Na archívnej snímke cisterna s pitnou vodou a žľabom na Námestí SNP. Opatrenie má pomôcť, aby ľudia bez domova mali zabezpečený prístup k pitnej vode a k základnej hygiene. V Bratislave 6. apríla 2020. Foto: TASR Dano Veselský

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Bratislava 9. apríla (Teraz.sk) - V Bratislave je situácia podobne ako na celom Slovensku stále kritická. Reštrikcie budú sprísnené najmä teraz cez veľkonočné sviatky. Na diaľniciach a cestách prvej a druhej triedy budú kontrolovať policajné hliadky aj s príslušníkmi armády SR prejazdy cez mesto.

Až na pár výnimiek je zakázané zhromažďovať sa, okrem osôb zo spoločnej domácnosti a pohybovať sa na verejných priestranstvách, informuje polícia na svojom facebookovom profile. Ďalšie opatrenia sa týkajú väčšieho odstupu v mestskej hromadnej doprave a zvýšená dezinfekcia vozidiel. Zdôrazňuje sa informačná kampaň a zvyšujú sa policajné hliadky na určitých miestach: „Ešte viac zintenzívňujeme informačnú kampaň na obľúbených miestach Bratislavčaniek, Bratislavčanov ako je hrádza, Železná studnička, Koliba, Kamzík, nábrežie, Sad Janka Kráľa, či Devín a pod,“ uvádza portál bratislava.sk. Obyvatelia budú informovaní aj pomocou informačných tabúľ, kde budú pokyny na usmernenie.

Jedno z ďalších opatrení je pomoc a poradenstvo pre seniorov. Hlavné mesto zriadilo špeciálnu infolinku pre najviac zraniteľnú skupinu aj s psychológmi, ktorá bude fungovať v časoch od 8:00 do 17:00 každý deň. Ak operátor vyhodnotí stres u volajúceho, prepojí ho na psychológa.

Ďalej bol vypracovaný plán vývoja udalostí, kde sa ráta s tromi variantmi scenára s koronavírusom pre Bratislavu. Plán je nastavený tak, aby odhalil čo najviac možných rizík a pripravil potrebné opatrenia na fungovanie mesta a dôsledky možnej nákazy boli minimálne. Prvý scenár je pozitívnejší, kde je pandémia zastavená a neinfikuje drvivú väčšinu obyvateľstva. Pravdepodobnosť tohto scenára je 50%. Zvyšné dva scenáre sú negatívnejšie. V treťom, pri najhoršom priebehu, sa píše o 10% šanci k naplneniu. Tu by pandémia mala eskalovať za hranice schopností štátu a počet prípadov by mal presahovať kapacitu zdravotníctva a zlyhanie verejných služieb. Počet nakazených sa v tomto scenári odhaduje na 40 až 60 percent behom štyroch mesiacov.