Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

BRITSKÝ VEĽVYSLANEC: Slovensko je vysoko ceneným členom NATO

Screenshot z relácie, Andrew Garth Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub je veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku Andrew Garth.

Bratislava 7. júla (TABLET.TV) - Slovensko je pre Andrewa Gartha prvou krajinou, kde pôsobí na poste veľvyslanca, hoci v diplomacii pracuje už mnoho rokov. "Slovensko je krásna krajina s dlhou históriou a je to dobré miesto pre život," myslí si diplomat. Podľa neho majú obe krajiny vynikajúce základy bilaterálnych vzťahov ešte z obdobia druhej svetovej vojny.



"V súčasnosti je moja práca definovaná brexitom," uviedol veľvyslanec a dodal, že je veľmi dôležité, aby sa zabezpečila taká dohoda o brexite, ktorá bude v záujme Británie, Európskej únie, ale aj budúcich vzťahov so Slovenskom.

Veľvyslanec reagoval aj na otázku týkajúcu sa tzv. "tvrdého" alebo "mäkkého" brexitu. Podľa neho prvá alternatíva znamená vystúpenie z EÚ bez akýchkoľvek dohôd, zatiaľ čo podľa niektorých názorov by "mäkký" brexit prakticky znamenal zotrvanie v EÚ. "Ja tieto termíny nepoužívam, ale ako veľvyslanec cítim potrebu diskutovať o brexite nielen s politikmi, ale aj s bežnými ľuďmi, ktorí majú obavy z brexitu," vysvetľuje A. Garth.

"V ekonomickej oblasti musíme dosiahnuť dobrú dohodu, pretože tu hovoríme o pracovných miestach a prosperite, ktorú v regióne potrebujeme. V druhom rade je dôležitá obrana a bezpečnosť. Je dôležité, aby sa naši občania cítili bezpečne aj vo svete, v ktorom existujú hrozby," tvrdí britský diplomat. Ocenil fakt, že obe krajiny sú blízkymi partnermi v oblasti bezpečnosti a spravodajstva, kde veľmi úzko spolupracujú.

Ďalšou oblasťou spolupráce je oblasť kultúry. "Veľmi ma teší, že toľko Slovákov prichádza do Británie, aby sa tam učili po anglicky alebo aby študovali na našich univerzitách," konštatuje A. Garth.

Výsledok minuloročného referenda o vystúpení z EÚ mnohých prekvapil, pretože prieskumy verejnej mienky to nenaznačovali, myslí si veľvyslanec. "Pochopil som, že to bude tesné, ale takýto výsledok som neočakával," dodáva veľvyslanec.

Nielen o brexite, ale aj bilaterálnych vzťahoch a veľvyslancovom osobnom vzťahu ku Slovensku diskutuje Pavol Demeš so svojím hosťom v relácii CD Klub.