Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

BUČEK o termíne OLYMPIÁDY: V prvom rade ide o zdravie športovcov

Roman Buček a Peter Čambor v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Riaditeľ pre šport Slovenského olympijského a športového výboru Roman Buček diskutuje s Petrom Čamborom o budúcnosti letnej olympiády a slovenských športovcoch.

Bratislava 24. marca (Teraz.sk) - Pri rozhodovaní, či budú letné olympijské hry v Tokiu v riadnom termíne by malo byť na prvom mieste zdravie športovcov. “V druhom rade je treba ochrániť záujmy športového hnutia,” povedal v štúdiu Tablet TV riaditeľ pre šport Slovenského olympijského a športového výboru Roman Buček.

“Keďže sa rušia mnohé súťaže, ktoré mali byť kvalifikačnými pre účasť na olympiáde a podujatia, na ktorých mohli športovci získať potrebné body do svetových renkingov je obava, že do konca mája sa nebudú v žiadnom športe plniť nominačné kritéria,” doplnil Buček.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nemá vypracovaný žiadny náhradný plán. Jeho predstavitelia na čele s prezidentom Thomasom Bachom si len veľmi ťažko pripúšťajú odklad hier, čo je aj predmetom kritiky zo strany športovcov a národných hnutí.




“Všetko smeruje k tomu, aby príprava hier pokračovala na sto percent k dátumu otvorenia hier. Pre nás ako SOŠV je začiatkom hier dátum 14. júla, kedy sa otvára slovenský dom. Plán B zatiaľ neexistuje, prezident MOV naznačuje týmto, že vidí svetlo na konci tunela, aby sa športovci udržiavali vo fyzickej kondícii,” myslí si Roman Buček a doplnil. “Športovci však uvažujú nad zmyslom konania hier, keď je situácia takto kritická. Už sme to zažili pred štyrmi rokmi, keď v Brazílii zúrila epidémia zika. Dnes je situácia horšia. Tento rozmer je neporovnateľne väčší ako pred štyrmi rokmi,” uvažuje Buček.

Slovenskí športovci aj napriek veľmi nejasnej situácii v otázke konania hier pokračujú v príprave. Niektorí sa po návrate zo zahraničného sústredenia ocitli v karanténe, čo je aj prípad triatlonistu Richarda Vargu, či K4 rýchlostných kanoistov, ktorí sa predčasne vrátili zo sústredenia v Spojených štátoch a tiež skončili v karanténe v komárňanskej lodenici.

“V lodenici majú veľmi dobré podmienky na tréning, aj keď to pre nich nie je vôbec jednoduché. Vracajú sa ďalší športovci zo zahraničia, obracali sa na nás športové zväzy so žiadosťou, či je možné pomôcť športovcom s tým, či by nedostali výnimku a mohli byť otestovaní, aby ich doba karantény mohla byť skrátená,” poznamenal Buček s tým, že testovacie súpravy sú prednostne určené pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú v kontakte s infikovanými ľuďmi.

“Ak sa však u našich športovcov prejavia známky ochorenia samozrejme budú otestovaní, skrátenie karantény však neprichádza do úvahy,” zdôraznil člen SOŠV.