Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

ČAUČÍK: V KDH vláde uznávame snahu, ale nie spôsob výkonu politiky

Marián Čaučík v TASR TV Foto: TASR TV

Postoj KDH je, že očkovanie je cesta von z pandémie. Na to, aby sme sa s pandémiou vysporiadali, je treba zaočkovať väčšinu populácie bezpečnými vakcínami, hovorí podpredseda KDH M. Čaučík.

Bratislava 27. mája (Teraz.sk) – Ak by sa KDH v roku 2020 dostalo do parlamentu, možno by bolo súčasťou aktuálnej vlády a určite by podporovalo mnohé body jej programového vyhlásenia. Nevie sa však stotožniť so spôsobom, akým vládny kabinet svoju politiku realizuje. V diskusii na TASR TV to povedal podpredseda KDH Marián Čaučík.

„Mnohé veci v Programovom vyhlásení vlády sú také, za ktoré by sme zahlasovali aj my a snažili by sme sa ich spolu s nimi realizovať. Snahu tejto vlády, aj mnohé kroky uznávame,“ hovorí. „Ale z nášho pohľadu sú dôležité dve veci, obsah politiky, ale aj spôsob jej výkonu. V obsahu by sme mnohé veci chceli riešiť podobne, ale spôsob výkonu politiky je niečo, kde táto vláda veľmi veľa stratila,“ dodáva.

Ako pozitívny príklad uvádza tehotenský príspevok, ktorý podľa neho pôvodne navrhli v KDH, osvojil si ho a následne realizoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Ak by kresťanskí demokrati mali možnosť priamo realizovať svoju prorodinnú politiku, išli by podľa Čaučíka cestou progresívneho zvyšovania daňového bonusu pri vyššom počte detí a navrhli by pre matky so školopovinnými deťmi o jeden deň plateného voľna mesačne navyše.

Neustále konflikty, hádky a nešťastne zvolená komunikácia však podľa Čaučíka spôsobili, že vláda premrhala veľkú časť svojho pôvodného potenciálu. Ak by Ústavný súd SR umožnil konanie referenda o skrátení volebného obdobia, KDH nebude podporovať Hlas-SD, Smer-SD a SNS v mobilizačnej kampani, ale ani nebude ľudí odhovárať od účasti.



„Rešpektujeme postoj pani prezidentky, že dala otázku na Ústavný súd SR. Rozhodnutie vnesie do právneho stavu na Slovensku viac istoty. Na druhej strane rozumieme ľuďom, ktorí sú z tejto vlády znechutení, podľa prieskumov je ich viac ako 80 percent a chceli by svoj hlas použiť aj takýmto spôsobom,“ povedal podpredseda KDH.

„Ak by sa referendum konalo, zatiaľ máme taký postoj, že by sme voľbu nechali na občanov. Nech sa rozhodnú oni sami, či by do toho išli. My by sme nechceli stáť v jednom šíku so stranami, ktoré referendum iniciovali,“ dodal.

Otázka pre Mariána Čaučíka:
Aký je postoj KDH k očkovaniu?
-V prípade očkovania vznikol problém aj kvôli informáciám na internete, niekedy sú zavádzajúce alebo zveličujúce problémy. Postoj KDH je, že očkovanie je cesta von z pandémie. Treba sa zaočkovať. A na to, aby sme sa s pandémiou vysporiadali, je treba zaočkovať väčšinu populácie bezpečnými vakcínami.-


KDH podľa Čaučíka už vyhodnotilo chyby, ktoré ich na poslednú chvíľu pripravili o parlamentné kreslá a v budúcnosti by chcelo komunikovať s voličmi jednoznačnejšie, oslovovať aj mladšiu generáciu, ale stavať na hodnotách, ktoré do KDH vniesli už jeho zakladatelia tesne po Nežnej revolúcii.

Jeden z nich, prvý ponovembrový starosta Rudna nad Hronom Stanislav Luky, tragicky zahynul pri povodni 17. mája.

„Bola to pre nás veľmi smutná udalosť, prežívali sme to spolu s nimi. Náš predseda Milan Majerský sa ešte v ten deň spojil so starostom obce, vyjadril úprimnú sústrasť a ponúkol pomoc. V takýchto situáciách treba držať spolu. Je tam asi desať rodín, ktoré prišli o všetko. Budeme vyzývať ľudí na finančnú zbierku,“ povedal Čaučík.

„Rád by som ako člen novej generácie politikov vyjadriť úprimnú sústrasť rodine pána Lukyho a zároveň vyjadril úctu a rešpekt k ľuďom, ktorí KDH zakladali a išli do toho v prvých rokoch. Táto prvá generácia urobila veľmi veľa pre demokraciu na Slovensku, pre to, aby sme boli prijatí do Európskej únie,“ dodal.


Sankcie a bieloruská kauza


Aktuálni europoslanci KDH, Miriam Lexmann a Ivan Śtefanec podľa neho nadväzujú na tradíciu obhajoby princípu subsidiarity pri riešení kultúrno-etických otázok, zaujímajú sa o dodržiavanie ľudských práv a podporu občianskeho sektora, ale aj o ekonomické témy, podporu poľnohospodárov a malé a stredné podniky. Práve kritika dodržiavania ľudských práv v Číne dostala M. Lexmann spolu s ďalšími europoslancami na čínsky sankčný zoznam. Európsky parlament podľa Čaučíka už reagoval protestnou rezolúciou a hrozí zablokovaním rodiacej sa obchodnej zmluvy medzi Európskou úniou a Ćínou.

KDH je podľa neho aktívne aj v kauze zadržania bieloruského novinára Ramana Prataseviča. „V Bielorusku stíhačka prinútila pristáť civilné lietadlo, aby mohli zatknúť novinára. Režim v Bielorusku je neudržateľný, môj pocit je, že už stratili cit pre to, čo si o nich bude myslieť zahraničie,“ reaguje Čaučík.

„Preto je dôležité, aby reakcia Európskej únie a Európskeho parlamentu, čo sa týka sankcií voči bieloruskému režimu, bola silnejšia a prístup bol tvrdší. Bol som aj v mene Miriam Lexmann pred bieloruskou ambasádou a mal som príhovor. Uvedomili sme si, že možno aj mäkší postoj EÚ v minulosti, snaha o dialóg s totalitným režimom, neprináša ovocie,“ uzavrel Čaučík.