Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

DANKO: Bez referenda poslanci predčasné voľby odhlasujú len ťažko

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR

Veľa vecí, ktoré SNS zaviedla, dodnes funguje. Pýtam sa, čo ostane po Sulíkovi, Matovičovi a Kollárovi, povedal v TASR TV predseda SNS Andrej Danko. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 5. januára (Teraz.sk) – Dnes je na presadenie skrátenia volebného obdobia v parlamente potrebných 90 poslaneckých hlasov, po úspešnom referende by ich stačilo len 76 a šanca na predčasné voľby by sa stala reálnou. V TASR TV to povedal predseda SNS Andrej Danko.

Ak by sa referenda zúčastnilo viac ako 50 percent registrovaných voličov a väčšina z nich by podporila navrhovanú ústavnú zmenu, na schválenie predčasných volieb by stačilo uznesenie Národnej rady (NR) SR. „Šanca, že nájdete 90 poslancov na to, aby si skrátili volebné obdobie a pripravili sa možno o 30 000 eur plus asistentské platy, veľká nie je,“ tvrdí predseda SNS.



„Po úspešnom referende by na to malo stačiť 76 poslancov a tam si myslím, že už by sa dalo racionálne a reálne dosiahnuť skrátenie volebného obdobia,“ odhaduje.

Ústavná zmena by podľa neho možnosť skrátiť volebné obdobie referendom alebo hlasovaním v parlamente garantovala aj do budúcnosti. „Nikto nič nemá v rukách, ani prezidentka. Iba ľudia,“ vyhlásil Danko.



Dodal, že SNS začala prvú referendovú petičnú akciu organizovať už v lete roku 2020. Po dohode s lídrami Hlasu-SD a Smeru-SD sa rozhodla radšej pridať k spoločnej opozičnej petícii, na základe rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR však referendum vyhlásené nebolo.

Aktuálne podporuje aj tretiu referendovú akciu tohto volebného obdobia. „Nemôžem hovoriť za iné politické strany, SNS referendum podporuje, teraz aj silnou billboardovou kampaňou. My si robíme svoju prácu,“ vyhlásil.

Dodal, že po troch rokoch volebného obdobia si už každý môže sám vyhodnotiť, či mala lepšie výsledky koalícia SNS so Smerom-SD a Mostom-Híd, alebo tá aktuálna. „V týchto voľbách budeme hovoriť o reformách, ktoré pomôžu ľuďom, ale my ich potom aj presadíme. Veľa vecí, ktoré SNS zaviedla, dodnes funguje,“ tvrdí Danko. „Pýtam sa, čo ostane po Sulíkovi, Matovičovi a Kollárovi? Nič, iba dlhy a problémy,“ vyhlásil predseda SNS.

Prieskum, ktorý agentúra AKO realizovala pre Tlačovú agentúru SR ukázal, že v názoroch na užitočnosť rozdelenia federácie a vznik samostatného Slovenska je spoločnosť takmer rovnako polarizovaná ako pred tridsiatimi rokmi. Rozdelenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky považuje za prínos 45,8 percenta respondentov, 44,6 percenta respondentov rozdelenie za prínos nepovažuje.

„Taký už je náš národ,“ reaguje Danko. Priznáva, že ak by sa o rozdelení federácie konalo referendum, podľa jeho odhadu by úspešné nebolo. Aj preto boli podľa neho vtedajší politici SNS radšej, že sa samostatný štát podarilo etablovať bez referenda.

„K rozdeleniu došlo na základe určitého politického vývoja. Všetky rivality, sklamania, boj ekonomických záujmov, to všetko vyvrcholilo tým, že sa Klaus a Mečiar sa v tej slávnej vile v Brne dohodli na rozdelení,“ pripomenul predseda SNS. „Dnes som presvedčený, že to bol dobrý krok. Som presvedčený, že sme ukázali svoju životaschopnosť, napriek množstvu chýb, ktoré sa udiali,“ uzavrel Danko.